Brussel·les reclama una transformació digital centrada en les persones

La Comissió Europea impulsa una declaració que situa l’accés a internet i el dret a desconnectar com a bases per a l’actuació de la UE

Categories:

Redacció

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, veu la declaració com un "punt de partida clar"
La vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, veu la declaració com un "punt de partida clar" | EBS (ACN)

Connectivitat universal i de qualitat, protecció de les dades personals i el dret a desconnectar fora de l’horari laboral. Aquestes són les claus de la nova Declaració de principis i drets digitals que la Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dimecres al Parlament Europeu i al Consell de la Unió Europea. L’objectiu d’aquest document no és altre que “establir un punt de referència clar en matèria de principis i drets en el món en línia”, segons ha declarat la vicepresidenta executiva de la CE, Margrethe Vestager.

“Volem tecnologies segures que serveixin a les persones i que respectin els nostres drets i valors, també quan fem servir internet”, ha defensat Vestager. La declaració apunta que cal equipar les aules i formar digitalment als professors, permetre que els treballadors puguin desconnectar dels seus entorns laborals virtuals fora de la feina i que es pugui obtenir informació fàcil d’entendre sobre l’impacte mediambiental dels productes tecnològics que adquirim, entre altres qüestions. Per la seva banda, el comissari de Mercat Interior Thierry Breton aspira a una Europa on “es pugui comptar amb una connectivitat d’alta qualitat, un accés ininterromput als serveis públics i un espai digital segur i just”.

El document no incorpora nous drets, sinó que es basa en anteriors posicionaments de l’executiu europeu en matèries com l’administració electrònica, la societat digital o la democràcia digital amb propòsit. Un cop fet públic, la voluntat de la Comissió és que el Parlament Europeu i el consell comencin a debatre el projecte i l’aprovin abans de l’estiu.