Paraulògic, el joc lingüístic que triomfa a les xarxes
La iniciativa de RodaMots adapta un passatemps del New York Times al català i ja supera els 41.000 jugadors diaris
Categories:
Si els diaris fa més de 100 anys que inclouen sopes de lletres, sudokus i altres passatemps entre les seves pàgines és perquè als lectors els agrada tenir un petit repte diari mentre duen a terme les tasques del dia a dia. Possiblement, aquesta és la mateixa raó que explica l’èxit de Paraulògic, el nou joc en línia en català ideat per RodaMots i desenvolupat per Pere Orga que ha revolucionat Twitter durant les darreres setmanes.
Inspirat en l’Spelling Bee del New York Times, Paraulògic ens repta a formar el màxim nombre de paraules possibles amb les set lletres que recull cada dia. Les normes són senzilles: les paraules han de tenir un mínim de tres lletres i s’ha d’utilitzar obligatòriament la lletra del mig. Totes les lletres es poden repetir sense límits, però el joc només admet les paraules registrades pel Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), excloent noms propis, formes plurals de noms i qualsevol forma d’un verb que no sigui l’infinitiu. Com més lletres tinguin les paraules, més punts sumarà l’usuari, que s’assegura que cada dia hi ha almenys una paraula ‘tuti’, és a dir, que empra totes les lletres de la roda i suma punts extres.
El joc va estrenar-se l’1 de novembre en commemoració de la paraula número 5.000 de RodaMots, la iniciativa que cada dia divulga una paraula en català amb el seu significat, etimologia i usos. Des d’aleshores, Paraulògic ha experimentat un creixement exponencial, ja que ha passat d’entre 3.000 i 4.000 jugadors diaris en els seus inicis, segons expliquen els seus impulsors a Vilaweb, a més de 41.000 persones interactuant amb el joc el passat diumenge 19 de desembre.