Lleida acull el principal ‘hub’ d’innovació agroalimentària i forestal de Catalunya

El nou centre té l’objectiu de convertir-se en la “finestreta única” de la digitalització de la indústria i rebrà 15 MEUR d’Acció Climàtica

Categories:

RedaccióACN

El nou 'hub' s'ubicarà al Parc Científic Tecnològic Agroalimentari de Lleida
El nou 'hub' s'ubicarà al Parc Científic Tecnològic Agroalimentari de Lleida | Mark Stebnicki (Pexels)

Tretze entitats públiques i privades catalanes han impulsat el Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya (DIHAF CAT), un nou hub d’innovació que té l’objectiu d’esdevenir el punt de referència d’ambdós sectors per afavorir iniciatives i testejar noves aplicacions tecnològiques. Les noves instal·lacions s’ubicaran al Parc Científic Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) i comptaran amb una inversió de 15 milions d’euros del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

El nou centre s’ha presentat aquest dijous a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida i forma part del Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida Pirineu i Aran 2020-2027, promogut per la Diputació de Lleida. Les tretze entitats impulsores han signat un protocol en el qual es comprometen a definir en menys d’un any el conveni de col·laboració i governança del Digital Innovation Hub (DIH) Agroalimentari i Forestal de Catalunya. Durant aquest temps es durant a termes activitats de visibilització del projecte, com un taller de reptes del sector agroalimentari que vol aportar solucions basades en la intel·ligència artificial i la fotònica. Addicionalment, el DIHAF CAT vol generar sinergies i complementarietats a l'Àrea 5G de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que aquesta iniciativa aspira a convertir-se en "una finestreta única on productors, investigadors i desenvolupadors tecnològics facin efectius els beneficis de tecnologies com ara el big data, la intel·ligència artificial o el 5G en el sistema agroalimentari i forestal". Per la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha apuntat que “la transformació digital del sector agroalimentari i forestal de Catalunya és clau per a assegurar-ne la competitivitat”. Així mateix, la titular d’Acció Climàtica ha reclamat que el procés de transformació digital “sigui inclusiu i no deixem ningú enrere, ja que no ens podem permetre perdre una empresa agroalimentària o forestal pel fet que no hagin pogut agafar el tren de la digitalització”.