La nanotecnologia, un sector de més de 430 MEUR a Catalunya

Un informe d’Acció quantifica la indústria en 107 empreses, més del 60% pimes, que generen 779 llocs de treball

ACN

Els nanomaterials, la nanomedicina i la nanoelectrònica són els principals àmbits d'actuació de les companyies catalanes
Els nanomaterials, la nanomedicina i la nanoelectrònica són els principals àmbits d'actuació de les companyies catalanes | CC0

La nanotecnologia es fa gran a Catalunya. D’acord amb un informe de l'agència per a la competitivitat de l'empresa (ACCIÓ), la indústria ja factura més de 430 milions d’euros al Principat i genera 779 llocs de treball. El sector compta amb 107 empreses al territori, un 62,6% de les quals són pimes, un 25,25% start-ups i la resta grans companyies. Una de les característiques claus del teixit empresarial és la seva capacitat per internacionalitzar-se, atès que més de la meitat són exportadores (53,2%).

Pel que respecta al camp d’especialització, el 42,9% de les companyies catalanes de nanotecnologia es dediquen a desenvolupar nanomaterials, un 42% se centren en la nanobiologia o la nanomedicina i un 23,4% treballen en nanoelectrònica. També hi ha empreses que es dediquen a l'àmbit nanotèxtil, d'instrumentació i de metrologia. Segons el director general d'Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà, aquesta especialització "facilita la creació d'altres tecnologies i genera importants oportunitats de negoci", a més a més de tenir un paper molt rellevant en la detecció de malalties.

La nanotecnologia comprèn les àrees de la ciència i l'enginyeria que utilitzen fenòmens que tenen lloc a escala nanomètrica en el disseny, caracterització, producció i aplicació de materials, estructures, dispositius i sistemes. És una tecnologia disruptiva que genera un interès creixent, sobretot en l'àmbit de la salut. A escala mundial, el mercat va arribar als 1.760 milions d'euros el 2020, segons Allied market Research, amb una previsió de creixement anual del 36,4%. La facturació total prevista per al 2030 és de 33.000 milions de dòlars, més de 28.000 milions d’euros.