Les startups catalanes concentren el 33% del finançament de la península ibèrica

Les empreses d’entre dos i tres anys de vida del territori van aixecar 25,4 MEUR

Categories:

Redacció

Salut, 'proptech' i mobilitat són els sectors amb més creixement
Salut, 'proptech' i mobilitat són els sectors amb més creixement | Pixabay

Catalunya s'erigeix com el territori de la península ibèrica més actiu pel que fa a la captació de finançament dins l'ecosistema startup. Entre 2018 i 2019, les empreses d'entre dos i tres anys de vida del territori van aixecar 25,4 milions d’euros, un 33% del capital que es va moure al conjunt de l'Estat espanyol i Portugal.

Segons l'estudi Anàlisi d'una nova generació de start-ups a Espanya i Portugal, elaborat per CaixaBank, Catalunya també va ser la comunitat que més rondes va protagonitzar els últims dos exercicis, amb un total de 71. Per altra banda, el tiquet mitjà de les operacions a Catalunya va ser de 357.186 euros, una quantitat superada únicament pel País Valencià (489.216 euros) i la ciutat de Porto (370.889 euros).

En total, les empreses incloses dins l'informe han aconseguit més de 700 milions d’euros en finançament des de la seva fundació, sent les de Catalunya, Madrid i el País Valencià les que han aixecat més capital. De fet, aquestes tres comunitats agrupen gairebé la meitat de les startups de tota la península ibèrica. La Comunitat de Madrid concentra el 20%, mentre que el percentatge a Catalunya i a la Comunitat Valenciana és del 19% i el 9%, respectivament.

Ràpid creixement tecnològic

El 44% de les companyies que han participat en l'estudi encara no són rendibles. No obstant això, el creixement mitjà de la seva facturació és del 196%. Per sectors, una de cada quatre empreses es dediquen a desenvolupar tecnologies definides com a "impacte". A continuació apareixen les firmes especialitzades en salut (14%), el sector proptech (11%) i mobilitat (9%).

Salut, 'proptech' i mobilitat són els sectors amb més creixement

L'estudi també detalla la mida de les empreses, el 65% de les quals té entre un i cinc treballadors. Al tancament de l'exercici 2019, el sector 'start-up' a la península Ibèrica havia generat gairebé 7.000 llocs de treball.

Un ecosistema cada cop "més madur"

Per Julia Prats, professora d'emprenedoria de l'Iese Business School, les dades posen de manifest la "maduresa" de l'ecosistema. "Estem entrant en una fase que esperaríem trobar en altres països amb més tradició emprenedora que Espanya; ara comencem a veure els primers signes que tenim emprenedors amb experiència", ha comentat durant la presentació de l'informe.

Alhora, Prats ha destacat l'enorme grau d'internacionalització de les startups de la península. En concret, gairebé la meitat de les empreses comercialitza els seus productes a l'estranger, un percentatge que s'havia mantingut al voltant del 37% durant els últims anys. Per altra banda, el 56% de les companyies que realitzen operacions en mercat exteriors ho fan en línia, i només un 40% estan dirigides únicament al mercat europeu.

Gairebé la meitat de les empreses comercialitza els seus productes a l'estranger

Precisament la internacionalització és una de les principals palanques de creixement, segons les empreses. Generar aliances, incrementar el servei i ampliar l'oferta són algunes de les altres opcions que prenen més força.

El paper de la dona, cada cop més rellevant

Tal com detalla l'informe, el 27% dels fundadors de startups són dones. Per altra banda, el nombre d'equips formats únicament per dones és del 12%, tres punts més respecte a l'edició anterior. Malgrat tot, la meitat de les empreses (50,4%) segueixen sense haver incorporat cap dona a la seva plantilla.