Creen un robot per controlar la propagació de la covid-19 en espais tancats

La màquina està preparada per funcionar amb la xarxa 5G i està muntada sobre rodes per poder ampliar la seva mobilitat

Categories:

ACN

El robot desenvolupat pel Laboratori de Robòtica de l'Escola Politècnica Superior avisa a les persones d'un edifici quan se supera una concentració determinada de CO2
El robot desenvolupat pel Laboratori de Robòtica de l'Escola Politècnica Superior avisa a les persones d'un edifici quan se supera una concentració determinada de CO2 | Cedida

Els estudis científics han deixat clar que la transmissió per via respiratòria és una de les causes principals dels contagis per covid-19, i s’accentua especialment en espais tancats sense ventilació. En aquest sentit, controlar els nivells de diòxid de carboni (CO2) dels edificis és clau per evitar la propagació de la malaltia, i aquesta és la tasca principal del nou robot dissenyat pel Laboratori de Robòtica de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL).

La proposta de l’EPS, que es troba encara en fase de prototip, està dissenyada per treballar amb xarxa 5G i pot servir per determinar si un espai està prou ventilat i si hi ha risc de propagació de la covid-19. A diferència dels actuals sensors de CO2 disponibles en el mercat, aquest robot estar muntat sobre rodes, una característica que li permet augmentar la seva mobilitat i millorar la seva comunicació amb les persones de l’edifici. En cas que es detectés una concentració elevada de CO2, que seria d'unes 700 partícules per milió (ppm), el robot començaria a moure els braços, encendria uns llums intermitents i avisaria de la situació amb un missatge fins que tothom hagués abandonat el lloc.

Les proves per analitzar la qualitat de l'aire s'han realitzat en diferents aules de l'EPS, al campus de Cappont. La màxima concentració de CO2 mesurada ha estat de 445 ppm en una aula buida i 580 ppm en una amb estudiants i les finestres i portes obertes. En aquests moments, l’equip es troba a la recerca de finançament per continuar endavant amb el projecte.