Les tecnologies ‘cloud’ basades en programari lliure creixen durant la pandèmia

La CNCF, fundació encarregada de gestionar Kubernetes, registra un creixement del 118% d’aquest tipus de projectes entre 2019 i 2020

Categories:

Redacció

El sistema Kubernetes, gestionat per la CNCF, és la base de les aplicacions de codi obert en tecnologies 'cloud'
El sistema Kubernetes, gestionat per la CNCF, és la base de les aplicacions de codi obert en tecnologies 'cloud' | CC0

La pandèmia ha revolucionat i accelerat el món de la tecnologia, i una de les seves conseqüències ha estat l’increment de l’ús del programari lliure per a implementar serveis de cloud. Així ho ha corroborat la Cloud Native Computing Foundation (CNCF) a la KubeCon Europe 2021, congrés celebrat entre el 4 i el 7 de maig.

La CNCF ha registrat un augment del 118% del nombre de projectes de núvol basats en programari lliure del 2019 al 2020, un increment que també es dóna entre els participants de la comunitat, que passen dels 81.298 desenvolupadors de 2019 als més de 123.000 de l’any passat. Des de l’organització argumenten que aquest creixement es deu especialment a les necessitats dels comerços de restauració, que durant la pandèmia han hagut d’incrementar els serveis de lliurament a domicili i take-away. Així mateix, l’estandardització del teletreball i l’ús que n’han fet les farmacèutiques per a crear vacunes amb tecnologia mRNA són altres factors de pes que expliquen la situació.

El pilar de l’assentament del programari lliure en la tecnologia cloud es fonamenta en el sistema Kubernetes o k8s, una plataforma de contenidors i microserveis dissenyada originalment per Google i alliberada al codi obert el 2014. La CNCF va néixer com una associació entre l’empresa de Mountain View i la Fundació Linux per tal de gestionar aquesta tecnologia.