Les startups biomèdiques de Catalunya aixequen 112 MEUR en finançament

Inversors i experts del sector preveuen que el 2020 s’assolirà una xifra rècord arran de la covid-19

Categories:

ACN

L'adaptació de les startup davant la pandèmia ha reforçat el sector com un dels grans motors econòmics
L'adaptació de les startup davant la pandèmia ha reforçat el sector com un dels grans motors econòmics | Felixioncool / Pixabay

Les startups biomèdiques de Catalunya van aixecar 112 milions d’euros en finançament l'any 2019, un 3% més respecte a l'exercici anterior. Es tracta del segon millor registre de la sèrie històrica, només superat per l'any 2016, quan el sector va aconseguir captar 153 milions d’euros, segons l'Estudi d'inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020, elaborat per la consultora EY.

Durant la presentació de l'informe d'aquest dijous, diversos inversors i experts del sector han apuntat que el 2020 és "molt prometedor" i han assegurat que s'assolirà una nova xifra rècord d'inversió, potenciada per l'interès de les ciències biomèdiques després de la crisi del coronavirus.

Al llarg del primer semestre 2020, les startups del sector han aixecat 55,6 milions d’euros, lleugerament per sota els 63,6 milions d’euros que es van captar durant el mateix període de l'any passat. Malgrat aquesta caiguda, les empreses es mostren optimistes de cara al futur. "El mercat global i les previsions d'inversió per al 2020 indiquen que la indústria de les ciències de la vida seguirà creixent i serà més atractiva que mai", ha explicat la sòcia global de Life Sciences d'EY, Sílvia Ondategui.

De fet, l'informe destaca que "la flexibilitat i capacitat d'adaptació" de les empreses biomèdiques davant la crisi sanitària "ha reforçat el sector de la salut com un dels grans motors econòmics del país".

Quatre anys de bones xifres

"Els punts més destacats de l'estudi mostren la fortalesa de l'ecosistema de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, amb una inversió que s'han mantingut per sobre els 100 milions d’euros els darrers quatre anys", ha comentat la presidenta de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido. Tal com s'indica a l'informe, el sector va aconseguir captar una inversió de 153 milions d’euros el 2016, 102 milions d’euros el 2017 i 106 milions d’euros el 2018.

Durant el 2019, el capital risc es va mantenir com la principal font de finançament (49%), seguit de les ajudes públiques, la borsa i el crowdfunding. El 63% del capital recaptat correspon a les deu inversions més grans, protagonitzades per empreses com Oryzon o Anaconda Bimoed (cada una va aixecar 20 milions d’euros). En total es van signar 116 operacions per un import mitjà de 2 milions d’euros.

Per altra banda, l'informe destaca que a finals del 2019 hi havia 39 productes en fase clínica a Catalunya. En paral·lel, més el 90% de les empreses del sector preveuen incorporar nous productes a la seva línia d'investigació durant els pròxims tres anys.

Pel que fa a la col·laboració amb altres institucions, les startups biomèdiques van tancar 400 acords, un 13% més respecte a 2018. Empreses (33%) i hospitals (29%) van ser els socis principals, seguits per les universitats i organitzacions de transferència tecnològica (19%) i centres de recerca (19%).