“Tot el codi que escrivim el retornem a la comunitat perquè és el model que funciona”

Julia Bernal  ‘Country manager’ de Red Hat per a Espanya i Portugal

Categories:

Redacció

Julia Bernal, 'country manager' de Red Hat a Espanya i Portugal destaca la transparència com a tret clau del codi obert
Julia Bernal, 'country manager' de Red Hat a Espanya i Portugal destaca la transparència com a tret clau del codi obert | Red Hat

Red Hat és una de les companyies líders en el desenvolupament de software de codi obert al món, i a més a més, segons Forrester Reserach, és la plataforma multicloud de referència. La seva proposta destaca precisament per ser una tecnologia sorgida de les comunitats open source on res és més important que la "transparència i l'agilitat", explica la country manager per a Espanya i Portugal, Julia Bernal. Però les solucions d'aquesta companyia també permeten digitalitzar l'operativa de sectors tan diferents com el financer, el comercial o el logístic. Uns models d'èxit que aquest dimarts es donaran a conèixer en el Red Hat Forum. Una edició virtual que comptarà amb més de 180 sessions de negoci i 200 partners.

Quins avantatges ofereix el treball en el núvol híbrid?

El codi obert es desenvolupa en les comunitats open source, és un model col·laboratiu, i avui dia s'ha convertit en la força que impulsa part de les tecnologies que repercuteixen els negocis. Comencem amb Red Hat Enterprise Linux fa 25 anys i hem evolucionat cap a una proposta de valor que denominem arquitectura de núvol híbrid i obert. Els entorns cloud, tant els privats com els públics, ofereixen autoservei, flexibilitat i escalabilitat, i s'han convertit en una part integral de l'estratègia de negocio de les organitzacions. Permet als equips administrar les aplicacions i modificar-les a mesura que canvien les demandes. En el nostre cas, a més, el nostre núvol és híbrid i obert perquè considerem que ha de construir-se sobre una pila consistent de codi obert. Així tenim una forma més estàndard d'administrar-la. La tecnologia de Kubernetes ens permet moure aquestes aplicacions i dades de manera senzilla entre els diferents entorns de TI i núvols.

El codi obert permet créixer en col·laboració, però no us fa por que sorgeixi un competidor fort a partir d'aquest sistema?

És un model que hem demostrat que funciona i permet que la innovació avanci més ràpid, i això no ha estat casualitat. Comencça en una comunitat amb milers de col·laboradors i genera productes empresarials que són provats i molt segur. Amb aquest model de desenvolupament, no ens espanta el tema de la competència, sinó tot el contrari, creiem que la transparència en les comunitats de codi obert afavoreix l'agilitat i proporcionen un programari de major qualitat i més segur. Molts més ulls permeten resoldre els problemes més ràpid i amb major qualitat. I en un entorn tan canviant, ens permet innovar de forma més ràpida.

"La transparència en les comunitats de codi obert afavoreix l'agilitat i proporcionen un programari de major qualitat i més segur"

Vau ser una de les primeres empreses a treballar amb Google amb Kubernetes. En un sector tan canviant com el tecnològic, fins a quin punt és important ser el primer tenint en compte que això inclou també errors?

És difícil trobar la fórmula màgica per a garantir l'èxit i creiem que s'aconsegueix amb una combinació de moltes coses. El nostre model de treball està demostrat que no succeeix per casualitat, en aquestes comunitats es preval la participació i la meritocràcia. Vivim en un món en el qual cal innovar ràpid i crear un context on provar i cometre errors, però sense por. És una combinació de tecnologies i processos més flexiblesi col·laboratius, i una cultura més oberta que permet aquesta col·laboració centrada en l'agilitat per al negoci.

Sou una empresa gran i treballeu també amb grans corporacions, però treballeu amb un model start-up.

Tot el codi que escrivim el retornem a la comunitat perquè creiem que aquest és el model que funciona i aquí té cabuda qualsevol tipus de companyia independentment de la grandària. Aquesta cultura és el pilar de la nostra estratègia i ens permet continuar sent àgil. Es crea un context perquè les persona puguin contribuir de manera senzilla. La meritocràcia és important perquè permet que les millors idees triomfin independentment d'on vinguin. Organitzacions com la nostra es mouen més ràpid per a innovar i afegir valor als clients.

"La meritocràcia és important perquè permet que les millors idees triomfin independentment d'on vinguin"

La covid-19 ha generat major interès per a integrar la tecnologia en l'operativa de les empreses?

Ha accelerat la digitalització de les empreses a tot el món. Ha estat un procés diferent depenent de casa sector, però bàsicament totes les empreses han hagut d'accelerar-ho per donar servei als seus clients i poder adaptar-se àgilment a la situació. És també el moment de canviar la cultura de les organitzacions amb la tecnologia com a protagonista. La covid-19 ha obligat Seur i la logística a fer front a una demanda no previsible en el comerç electrònic en un entorn que semblava un Black Friday permanent. El codi obert també ha ajudat a Iberdrola a garantir que els ciutadans tinguem un servei clau com l'energia de manera sostenible.

Espanya és un país de pimes i microempreses. Hi ha predisposició i recursos per a adoptar tota aquesta tecnologia?

Fa temps que no és una opció, les empreses no poden decidir no invertir. En el món digital en el qual vivim i en el qual el consumidor digital decideix quina demanda i cerca una experiència personalitzada, la innovació és important; i ser el primer a oferir aquests serveis és clau per a diferenciar-se de la competència. Les companyies han d'adaptar-se als canvis i assajar nous models on l'eficiència és important i on l'automatització és una palanca d'estalvi de costos. La tecnologia és una aliada i cap companyia independentment de la grandària que sigui pot plantejar-se no utilitzar-la perquè és necessari per a afrontar els reptes del segle XXI. La tecnologia de codi obert és important en l'estratègia de TI de qualsevol pime perquè ofereix un baix cost d'accés a les innovacions.

Heu enfortit l'estratègia de creixement a Catalunya. Hi ha potencial per la tipologia d'empreses o per la projecció internacional del mercat català?

Red Hat és a Catalunya des dels inicis de la companyia a Espanya i hem aconseguit tenir una forta presència en diferents sectors. A Barcelona comptem amb dues oficines, una al Passeig de Gràcia i una altra per a 3scale, que és una empresa que vam adquirir fa uns anys. També tenim un hub d'enginyeria que dóna serveis a tota Europa. Barcelona és una àrea on tenim molta presència, i participem en esdeveniments rellevants com el Mobile World Congress. Tenim grans clients i un ecosistema de partners molt consolidat.

"La tecnologia de codi obert és important en l'estratègia de TI de qualsevol pime perquè ofereix un baix cost d'accés a les innovacions"

Compteu amb el programa Red Hat Academy per a preparar professionals qualificats en la vostra tecnologia. Hem de formar experts transversals o experts solucions concretes?

Estem molt enfocats a donar formació perquè hi ha una gran demanda de perfils professionals qualificats. Impartim el programa en més de 1.140 centres de tot el món, dels quals 38 són universitats, i més de 20.000 estudiants a l'any tenen accés a ell. Fem molt focus en la formació a aturats per escurçar la bretxa digital i donar-los les habilitats digitals per cobrir la demanda, amb una inserció laboral pròxima al 90%. També fomentem el talent femení amb el programa Co.Lab per acostar les estudiants de secundària a un sector on ens agradaria que augmentés la presència de dones. Formar-se en tecnologies open source de Red Hat permet a tenir perfils transversals per a estar preparats per a les tecnologies més demandades del mercat.