Les ‘start-ups’ tecnològiques que decidiran on i com viuràs
Les noves plataformes de gestió de processos i els sistemes de construcció amb ordinadors i 3D inicien la digitalització d’un sector tradicional com el de l’edificació
Categories:
La digitalització ha arribat al sector immobiliarii de la construcció de la mà de les start-ups amb propostes basades en la creació de plataformes virtuals, aplicacions mòbils i edificació amb nous sistemes i materials. Han arribat per revolucionar el sector, i aquest està disposat a fer-los un forat per adaptar tota la seva disrupció i accelerar el canvi d’una activitat econòmica que clama per una transformació. I tot aquest talent i enginy donarà el millor de si mateix aquest dimecres al Construction Tech Startup Forum de la fira Rebuild 2020 per presentar perquè la seva proposta tecnològica mereix ser una de les abanderades de l’àmbit.
Centralitzar els processos en una plataforma
Una de les propostes catalanes finalistes al certamen és Ogun, que ha desenvolupat una eina que “combina el millor de WhatsApp amb un sistema de tasques i un calendari per fer seguiments, pujar fotografies o documents o parlar”, resumeix el CEO, Ignasi Salvador. Es tracta d’una plataforma en línia que facilita la gestió de les obres i comandes de les constructores, proveïdors i empreses industrials de la construcció que aglutina en una única solució totes les funcionalitats que necessiten per al dia a dia.
El valor afegit que aporten, assenyala l’emprenedor, és que “oferim la plataforma perquè cadascú se la personalitzi, no marquem una forma de fer les coses”. Compten amb espais per fer llistes, tenir xats oberts o omplir camps, entre altres, però pensat perquè cada empresa esculli quina és la millor manera d’organitzar la informació. “Tot queda vinculat a una obra o comanda”, afegeix, “per tenir agrupat tot el que està relacionat”.
L’èxit de la plataforma es troba en la unió de l’experiència de dues persones que coneixen el sector de la construcció i un equip de quatre programadors. La solució és “intuïtiva i fàcil de fer anar”, i ja ha captat més de 4.000 clients en 10 països diferents, amb més quota de negoci a Espanya, l’Argentina i Colòmbia, seguits del Regne Unit i Polònia.
Aquesta mateixa proposta de centralitzar gestions és la que presenta EelpTex, però dirigida als administradors de propietats per “automatitzar les comunicacions, incidències i tendències com el coliving o el coworking en el mercat de lloguer”, apunta el CEO, Javier Sánchez-Marco. El també cofundador explica en una entrevista a MetaData que el sector immobiliari ha anat cap a una major concentració dels actius en poques mans i a la consideració del llogater, pel que la tecnologia “té la missió d’optimitzar totes les gestions”: “Amb intel·ligència artificial hem creat un chatbot per resoldre els dubtes dels inquilins i evitar trucades innecessàries, i hem dissenyat una plataforma de marketplace amb productes i serveis perquè els administradors puguin gestionar tots els proveïdors i saber en temps real què passa”.
El valor afegit, remarca Sánchez-Marco, és situar la innovació com el motor per “cobrir les necessitats d’uns llogaters que busquen un habitatge amb tots els serveis i d’uns administradors que han d’unir totes les gestions en una sola eina”.
Digitalitzar els serveis d’oficines
“El sector d’oficines està replantejat el seu model de vendre metres quadrats a oferir un servei, i la tecnologia ha ajudat al canvi de model amb una gestió més fàcil”, explica el CEO de Daysk, Julien Palier, que lidera una altra de les start-ups catalanes finalista al Construction Tech Startup Forum. El seu projecte es basa a donar un servei integral molt similar al d’EelpTex, però pensat per a una cadena que inclou les instal·lacions d’empreses, la mobilitat o la restauració, entre altres. “Una tipologia d’espai ja no es limita a un ús, sinó que ha hibridat. Un restaurant pot ser un espai de teletreball en hores sense comensals, com també els hotels amb les habitacions buides, és una tendència que la covid-19 ha accelerat”, proposa.
Daysk s’encarrega de connectar metres quadrats disponibles amb demanda, i creuar-ho amb serveis disponibles: “Es poden llogar unes oficines per treballar i tenir, alhora, servei de restauració. Tot es pot contractar des de la nostra solució”. I entre les possibilitats ara també hi ha el control d’aforament de les oficines, rastrejament dels treballadors i control de les interaccions entre ells per cobrir una altra de les demandes incipients de serveis per part de les organitzacions.
La tecnologia d’aquesta start-up va néixer el 2016 i ja ha estat contractada, segons Palier, per “grans comptes de l’Ibex 35 i promotors sòlids”. Inicialment va sortir al mercat amb l’objectiu de ser un marketplace que digitalitzava la contractació de proveïdors, però les tendències han fet virar el model de negoci cap a oferir una plataforma que integra tots els serveis i optimitza la gestió. Un canvi “lògic”, considera el CEO, ja que la tecnologia “és un element que ens ha de permetre automatitzar processos i fer-nos la vida més senzilla”.
Construcció més sostenible
Als antípodes de les anteriors propostes hi ha Kiwi Homes, una empresa dedicada a la fabricació dels mòduls dels seus futurs habitatges. Utilitzen acer i formigó, materials tradicionals, però combinats amb un disseny i construcció amb el programari Lean & Bim amb la metodologia Offsite Construction, que permet seguir en temps real tot el procés i evitar sorpreses que allarguin el temps marcat per a cada projecte. “Ho fem tot dins de la fàbrica i ho controlem des d’allà perquè la planificació no salti pels aires”, explica el CEO, Andrés Navarra, “així oferim al client final un preu i un termini d’entrega tancat”.
La start-up diu que fabrica cases “com cotxes”, és a dir, treballen amb vuit models preestablerts i l’opció de personalitzar-los gràcies al sistema de creació modular. L’elaboració de les peces que han de permetre muntar les cases té una durada aproximada de quatre mesos i es fa tot a la fàbrica. Un cop estan totes, es munta l’edifici per verificar-ne la qualitat, es desmunta i es trasllada al terreny. Allà, es torna a construir de nou en un màxim de quatre dies. “Som l’empresa que menys té està a la parcel·la, així que no generem soroll ni pols”, aclareix Navarra, qui afegeix que l’operativa basada en l’ús d’un software també els ha permès reduir en un 50% els residus gràcies a la planificació en 3D i al treball amb les dades.
Com a fita a curt termini, la companyia vol llançar un sistema de blockchain a través de smart contracts per dotar de total transparència la gestió de la construcció i la seva evolució al client.