Vicepresident sènior i director general de Red Hat per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica

El codi obert i la resiliència de les empreses

"El codi obert es basa en una comunitat d'experts aprofita els marcs de treball predefinits de la manera correcta"

Els sistemes tradicionals de TI corporatius són la base de l'arquitectura de cada organització, però la rigidesa d'aquestes solucions té els seus inconvenients. Les organitzacions necessiten rapidesa en l'escalabilitat i l'optimització, al mateix temps que mantenen l'estabilitat operativa. I el programari corporatiu, precisament a causa de la seva rigidesa, no pot fer-ho. En canvi, el codi obert garanteix una major adaptabilitat a les condicions canviants i pot convertir-se en la solució adequada per a moltes empreses, que han de reaccionar ràpidament davant la crisi de la pandèmia mundial i les seves seqüeles.

És probable que patim les conseqüències de la pandèmia durant un temps, tant les relacionades amb la salut com les econòmiques. No obstant això, val la pena assenyalar que hem après algunes lliçons valuoses. Ens ha obert els ulls als problemes habituals de les organitzacions de tot el món, com a bretxes en els sistemes de TI, falta d'eines i seguretat adequades, o estratègies de desenvolupament empresarial inadequades o inexistents. Gràcies a la capacitat de comunicar-nos de manera ràpida i fluida, així com de compartir experiències, hem aconseguit abordar algunes de les conseqüències de la crisi sanitària.

Davant el context, els professionals de TI han començat a compartir els seus coneixements i experiències entre ells i, basats en els mateixos principis del codi obert, han pogut desenvolupar conjuntament solucions i estratègies per combatre la covid-19. La clau de l'èxit en un procés de transformació digital no és només comptar amb la tecnologia adequada, sinó també amb les persones, és a dir, els empleats que poden pensar de manera innovadora, treballar per sobre de les divisions i abordar els problemes de manera conjunta.

"El codi obert es basa en una comunitat d'experts aprofita els marcs de treball predefinits i les biblioteques de codi de la manera correcta"

El programari de codi obert es basa en una comunitat d'experts que no sols saben com expandir el sistema, sinó que també poden aprofitar els marcs de treball predefinits i les biblioteques de codi de la manera correcta. És molt més fàcil, simple i ràpid actuar basant-se en eines fiables que construint-les des de zero. Això és particularment important quan s'usen tecnologies sofisticades com la intel·ligència artificial (IA) o el machine learning, entre altres, que requereixen un equip de professionals dedicat, no sempre disponible dins de l'organització.

El potencial del codi obert ja era conegut molt abans de la pandèmia. No obstant això, ningú podria haver previst l'útil que arribaria a ser avui dia. En l'informe Estat del Open Source Empresarial 2020 de Red Hat, el 95% dels enquestats deia que el codi obert era important per a l'estratègia general de la seva empresa. Encara que posaven les seves esperances en el codi obert com a impuls clau de la transformació digital, els experts han notat que s'usa cada vegada més en àrees que normalment s'han reservat per al programari propietari, com l'anàlisi, l'administració del núvol, la seguretat o l'emmagatzematge de dades.

"El codi obert pot servir com complement a la rigidesa dels sistemes corporatius, que no s'adapten a la realitat canviant d'una manera tan àgil"

Molts emprenedors han confiat en solucions de codi obert. A més dels seus beneficis principals, com el preu, el codi obert també ofereix solucions molt més innovadores i flexibles, que no tenen res a envejar al programari propietari en termes de qualitat. Per contra, aprofitar el codi obert pot servir com complement a la rigidesa dels sistemes corporatius, que no aconsegueixen adaptar-se a la realitat canviant d'una manera tan àgil. El programari de codi obert es caracteritza principalment pel dinamisme, que permetrà a les empreses desenvolupar-se més ràpidament en l'era de la transformació digital.

Etiquetes