Sòcia a Young IT Girls i estudiant d’Enginyeria de Telecomunicacions

Presidenta de Young IT Girls i enginyera de Telecomunicacions

Trencant mites de les ‘telecos’

"Les Telecos et donen una visió global de la tecnologia però cal destacar que també et forma com a persona"

Som l'Alejandra i la Cristina, i et volem fer unes preguntes. T'has trobat en el moment d'escollir el teu futur? T'has preguntat mai què vols fer? Has sentit que les TIC són el futur, però no tens clar que són? T'expliquem per què vam escollir telecos i concretament quines sortides té.

Cris: Arribat segon de batxillerat i amb el gran dubte existencial de “i ara què?”, em vaig plantejar el meu futur acadèmic. He de remarcar que mai he sigut una alumna de bones qualificacions. Havia suspès diverses assignatures i, per concretar, les matemàtiques em costaven horrors. Vaig sortir molt desmotivada de l'escola, ja que no em veia, ni em van fer veure, que era capaç d'assolir cap carrera relacionada amb els números (i era el que més m'agradava). Vaig deixar de banda tots aquells prejudicis, inseguretats i pors i em vaig decidir a fer telecos. Avui en dia, defineixo aquesta carrera com un repte personal (quasi aconseguit).

Ale: Durant l'institut mai vaig destacar com a bona estudiant, cada curs el passava pels pèls i gràcies a les recuperacions, fins que va arribar primer de batxillerat. Vaig escollir fer el tecnològic, volia estudiar una enginyeria i aquest era el camí, però no era un camí fàcil. A primer de batxillerat vaig suspendre gairebé totes les assignatures i cap professor tenia esperança en mi. En canviar d'institut i passar tot l'estiu anant a classes de repàs, vaig treure'm el batxillerat tecnològic amb esforç i dedicació, descobrint que m'encantava l'electrònica i la física. Telecos era la que m'encaixava més. A l'acabar la carrera i el màster, si algú em pregunta si recomano estudiar telecos, no dubto a dir que sí, si de veritat és la teva passió.

"Les Telecos et donen una visió global de la tecnologia però cal destacar que també et forma com a persona"

L'enginyeria t'ensenya a aplicar les matèries que vas aprendre durant l'institut. Les matemàtiques i la física, entre altres, serveixen per solucionar problemes que et trobes a la vida quotidiana. Les telecomunicacions, en concret, consisteixen a establir comunicacions, un procés en el qual participen l'electrònica, antenes, audiovisuals i telemàtica, que són les diferents branques que es pot trobar dins de telecos.

Un clar exemple és el telèfon mòbil. T'has preguntat mai com ens podem enviar selfies de forma instantània i sense modificar la imatge? T'has plantejat com els filtres d'Instagram detecten la teva cara? Aquestes preguntes es poden relacionar fàcilment amb les diferents branques dins de telecos. Si obrim un mòbil trobarem tot de components electrònics que fan que el dispositiu s'encengui i puguis interaccionar amb ell, això és el que es tracta a l'especialitat d'electrònica.

"Amb Telecos hem descobert que la dita 'tot esforç té una bona recompensa' és certa i que aquesta carrera està feta per qualsevol persona"

T'has plantejat què hi ha darrere d'una aplicació que utilitzen bilions de persones com ara Instagram? Des de la branca de telemàtica s'estudia com està feta l'aplicació per tal de suportar tants usuaris i que tothom a escala mundial pugui utilitzar-la. Pel que fa als filtres d'Instagram, cal un programa que sigui capaç de detectar les faccions d'una cara humana per tal de poder-li aplicar un filtre sobre aquesta. Això s'aconsegueix amb intel·ligència artificial que forma part del processament d'audiovisual.

Per últim, per connectar-nos a internet, depenent de la tecnologia, 4G, 5G, wifi, necessitaríem diferents antenes. Telecos et dona una visió global de la tecnologia però cal destacar que també et forma com a persona. El procés d'aprenentatge et converteix en una persona resilient, autodidacta i persistent. Amb telecos hem descobert que la dita "tot esforç té una bona recompensa" és certa i que aquesta carrera està feta per qualsevol persona, només cal tenir ganes i que t'agradi allò que estudies. Si nosaltres hem trencat el mite, tu també ho pots fer.

“L’única forma de fer una gran feina és estimar allò que fas”, va dir Steve Jobs.