Director IQS Tech Factory

L’hora de corresponsabilitat

"Hi ha una oportunitat en la creació de fons d'inversió en les fases d'industrialització de noves tecnologies"

La pandèmia de la covid-19 ens ha portat una allau d'articles d'opinió que repeteixen com un mantra la necessitat de definir una estratègia industrial. Ens fixem en exemples com Corea del Sud o el Japó i pensem que la responsabilitat està en mans de la classe política. Si el govern aposta per la ciència i el teixit industrial d'alt valor afegit, tindrem opcions de jugar a la lliga dels països abans mencionats. Si no, ens quedarem com estem.

S'obre davant nostre una finestra d'oportunitat única. I és en aquesta finestra on no ens podem quedar aturats esperant que la classe política prengui decisions encertades. Ara més que mai cal un gran exercici de corresponsabilitat. La pregunta que ens hauríem de fer és: com podem contribuir des de la societat civil i el sector privat a enfortir una economia de base industrial d'alt valor afegit? Entre d'altres, identificant oportunitats que generin valor pel promotor així com pel conjunt de la indústria d'alt valor afegit. Per exemple:

  • Creant fons d'inversió especialitzats: actualment hi ha una manca d'instruments de finançament per a les startups de base cientificotècnica que els permeti anar més enllà d'una validació de la seva tecnologia. L'excepció es dóna en el sector salut (tant de dispositius mèdics com de biotech) i en el de les energies renovables. Hi ha una oportunitat en la creació de fons d'inversió, especialment aquells enfocats en les fases d'industrialització de les noves tecnologies.
"Hi ha una oportunitat en la creació de fons d'inversió, especialment aquells enfocats en les fases d'industrialització de les noves tecnologies"
  • Cercant col·laboracions entre el teixit productiu local i les startups industrials d'alt valor afegit: existeix una oportunitat de col·laboració entre la pime industrial tradicional del nostre país (en el paper de proveïdor) i les noves empreses de base cientificotècnica (com a client). Des d'IQS Tech Factory, conjuntament amb l'UPIC, estem llançant la segona edició del programa Startups + Indústria = Futur, on es connecten les necessitats de manufactura de les noves startups industrials amb les capacitats de manufactura de les pimes industrials catalanes. Això permet un traspàs de coneixement entre ambdós, així com un clar reforç del teixit econòmic nacional.
  • Definint estratègies de corporate venturing: al revés del cas anterior, aquí la startup es converteix en proveïdor d'una solució innovadora i la gran empresa en un primer client. En aquest cas la corporació guanya accés a una nova tecnologia i/o a un nou mercat de forma relativament ràpida i amb un risc controlat, mentre que a l'startup li permet validar la seva proposta de valor.
"Podem contribuir a enfortir una economia de base industrial amb fons d’inversió especialitzats, col·laboracions entre el teixit productiu local i les ‘startups’, i definint estratègies de ‘corporate venturing’"

Quan ha calgut, el sector privat i la societat civil han demostrat ser prou eficients per atendre reptes socials. Ara ens toca corresponsabilitzar-nos i remar tots a una per reforçar el paper de la indústria d'alt valor afegit. No cal esperar que la classe política marqui el camí per avançar i començar a fer de Catalunya un referent de la innovació i l'emprenedoria industrial. Comencem ja.