L’economia digital representa el 19% del PIB espanyol

Un estudi d’Adigital situa la covid-19 com el motor d’impuls de la transformació i estableix mesures per abordar la nova economia

Categories:

Redacció

L’economia digital és el segon sector més important per a l’economia amb el 9% del PIB nacional
L’economia digital és el segon sector més important per a l’economia amb el 9% del PIB nacional | Pixabay

L’economia digital va tancar el 2019 amb una representació de prop del 19% del PIB, una dada que situa l’Estat espanyol per sobre de la mitjana de la majoria de països del món, però lluny de líders com els Estats Units o La Xina, segons l’informe Economia Digital a Espanya elaborat per l'Associació Espanyola d'Economia Digital (Adigital) i Boston Consulting Group.

L’estudi revela el rol cada vegada més determinant que la transformació digital està jugant en l'economia espanyola i preveu una acceleració d'aquest procés a conseqüència de la crisi generada per la covid-19. En aquest sentit, ha destacat fenòmens com l'augment en la penetració de l’ecommerce o el fiançament del teletreball i ha situat com a prioritari mesurar aquestes accions com a la digitalitzación com a indicador de prosperitat.

Un pes creixent

L'informe distingeix entre impacte directe, indirecte i induït de l'economia digital sobre el conjunt de l'economia espanyola, paran atenció en el primer, que s'aproxima ja al 9% del PIB nacional. Aquest resultat situa l'economia digital com el segon sector més rellevant en l'economia espanyola, només superat per l'immobiliari (12,3%), i per sobre de sectors principals com l'allotjament i la restauració (6,2%) o el comerç minorista (6%).

L’economia digital és el segon sector més important per a l’economia amb el 9% del PIB nacional, només superat per l’immobiliari

“L'estudi revela que hi ha sectors líders que han adoptat el component digital com a part de la seva cultura i que agrupen el 33% de l'economia digital malgrat que suposen només un 3,6% del PIB”, indica Pablo Claver, Managing Director and Partner de BCG. L’expert també apunta que hi ha sectors on encara cal iniciar la transformació, la qual s’espera que sigui a curt termini. “Gràcies a aquesta acceleració esperem que la inversió digital del sector privat creixi un 6-7% anual fins a 2025”, afegeix BCG en la seva valoració a Adigital.

Deures pendents

L’informe estableix una sèrie una recomanacons per a una Agenda Digital per a l’Estat espanyol amb 12 propostes per millorar les infraestructures i la connectivitat cap a un desplegament massiu que faciliti la digitalització en les empreses i l’administració; fomentar la capacitació digital en l’educació, les pimes i la reorientació professional; incloure mesures legislatives en matèria de seguretat i fiscalitat per a la nova economia; i fomentar l’emprenedoria i la innovació.

L’estudi estableix mesures per millorar la 11a posició al DESI 2020 d’Espanya

Els autors de l’estudi assenyalen que l'aplicació d'aquest conjunt de recomanacions permetria tancar la bretxa digital d'Espanya respecte dels líders europeus que ha posat de manifest l'última publicació del DESI de 2020 (posició 11 a Europa). Espanya es podria a Finlàndia, Suècia i Dinamarca, al capdavant en digitalització, especialment en els àmbits de connectivitat i de capital humà. Així mateix, aquestes accions permetrien també tenir posicions líders en ciberseguretat i en R+D+i.