Creen un sistema per aprofitar l’excés d’energia de les panells solars

La UdG i la UPC participen en un projecte europeu per dotar d’intel·ligència la tecnologia de producció d’electricitat mitjançant la llum per fer més eficient la recollida i consum a les llars

Categories:

Redacció

El sistema permetrà gestionar de manera eficient l'energia
El sistema permetrà gestionar de manera eficient l'energia | UPC

El Centre d’Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) de la UPC ha desenvolupat un dispositiu que permet gestionar els fluxos d'energia elèctrica que es generen entre els panells solars, els consums i el conjunt de convertidors i bateries per aprofitar l’energia sobrant. Aquest és el resultat del projecte europeu RESOLVD en el marc del programa Horitzó 2020, coordinat per la Universitat de Girona i participat també per centres de recerca i empreses d’Àustria, Grècia, Eslovènia i Noruega.

El Power Electronic Device funcionarà mitjançant la seva connexió a la xarxa de distribució per permetre gestionar els fluxos d’energia elèctrica que generen els panells solars amb sistemes intel·ligents. D’aquesta manera, quan es detecti un excés d’energia, quedarà emmagatzemada i es podrà alliberar quan sigui necessari, segons els sistemes de gestió de la zona i aprofitant els pics de generació de les fotovoltaiques.

Col·laboració público-privada

A més de la coordinació del projecte, la UdG ha desenvolupat els algoritmes per a la predicció de la demanda i generació diària d’energia i la posterior planificació de la càrrega i descàrrega de les bateries. L’anàlisi d’aquestes dades fa possible anticipar els problemes de congestió a la xarxa o les variacions de la tensió que poden afectar la qualitat del subministrament en el consumidor.

Estabanell ha liderat la integració de tots els components físics, així com de la tecnologia. Aquesta ha estat validada en un pilot al municipi de l’Esquirol (Osona), dins la pròpia xarxa de distribució a nivell de baixa tensió, que és el segment de la xarxa que connecta llars i negocis amb l’energia elèctrica. En concret, el sistema ha permès validar com gestionar les fonts renovables fotovoltaiques i la mobilitat elèctrica amb els consums dels usuaris.

El projecte culminarà amb el RESOLVD Final Event, una jornada que aplegarà tots els socis per compartir els resultats de la recerca i analitzar les oportunitats de futur que obre aquest avenç tecnològic. La trobada tindrà lloc el dia 23 de febrer, en format virtual, i serà oberta a tothom.