La fibra òptica fins a les llars és el principal mode d’accés a internet

La xifra d’accessos actius FTTH arriba a 10 milions a finals de 2019, un 18,2% interanual més

Categories:

ACN

El 2019 va continuar la tendència de creixement de contractació d'accessos FTTH de fibra òptica
El 2019 va continuar la tendència de creixement de contractació d'accessos FTTH de fibra òptica | CC0

La fibra òptica fins a la llar (FTTH) és el principal mode d'accés a internet als municipis espanyols de més de 5.000 habitants, segons les dades estadístiques sobre els serveis de banda ampla fixa i el desplegament de xarxes de nova generació (NGA) amb detall geogràfic. El 2019 es van instal·lar 5,9 milions de nous accessos FTTH, el 86% dels quals en municipis d'entre 1.000 i mig milió d'habitants. El xDSL va ser el principal mode d'accés a la banda ampla en els municipis en poblacions amb menys de 5.000 habitants. Per altra banda, el 2019 va continuar la tendència de creixement de contractació d'accessos FTTH per part dels usuaris. A finals d'aquell any, la xifra d'accessos actius FTTH va arribar a 10 milions, un 18,2% interanual més.

En els municipis de Madrid i Barcelona, la quota d'accessos actius FTTH va assolir el 82,6% i el 82,5% del total d'accessos de banda ampla, respectivament. A més, en les poblacions de més de 5.000 habitants, el percentatge dels accessos actius FTTH va superar el 57% del total d'accessos de banda ampla. En els municipis de més de 50.000 habitants, la quota d'accessos va superar la mitjana estatal, situada en el 66,5%.

El 2019, els percentatges d'accessos de nova generació (HFC i FTTH) dels operadors alternatius van augmentar en tots els municipis. Els increments més destacats es van produir en poblacions entre 1.000 i 50.000 habitants, que van augmentar la quota en més de nou punts percentuals. La quota de mercat de Movistar va presentar, de mitjana, un lleuger descens de tots els municipis, amb l'excepció d'aquells amb una població inferior a mil habitants.

En els municipis amb una població d'entre 10.000 i un milió d'habitants, la quota Movistar es va situar per sota de la mitjana estatal. En el cas de Barcelona i Madrid, la quota de Movistar es va situar per sobre de la mitjana estatal, però amb un descens d'un punt percentual en l'últim any.