El 73% de les empreses implementa l’automatització intel·ligent

Robots, ‘machine learning’, processament de llenguatge natural i ‘business process managemente’ són les tecnologies amb més demanda

Categories:

Redacció

La introducció de la intel·ligència artificial permet optimitzar els resultats
La introducció de la intel·ligència artificial permet optimitzar els resultats | CC0

El 73% de les empreses situen l’automatització intel·ligent com una inversió de futur i han apostat per integrar-la en les seves organitzacions. Segons un informe de Deloitte, la tendència ha augmentat un 15% respecte l’any anterior i solucions amb robots, machine learning, processament de llenguatge natural (NLP) i business process managemente (BPM) són les més demandades.

El 2015, quan es va fer el primer estudi, només un 13% de les companyies es plantejava automatitzar processos a través de la robotització. Enguany, un 23% dels enquestats assegura que està en procés d’aplicar entre 11 i 50 automatitzacions i un 13% està implementant-ne més de 51. Tal com assenyala en un comunicat el soci responsable de Robotics en Deloitte, Luis González Gugel, el canvi s’aborda “des d'una visió estratègica de negoci: persones, processos i tecnologia a l'abast". La fragmentació de processos, la falta de preparació tecnològica, la resistència al canvi, la falta de visió clara i el cost d'implementació se situen com les principals barreres per a l'adopció de l’automatització.

Tendències pels pròxims anys

L’automatització robòtica de processos (RPA) s’ha mantingut com la tecnologia més utilitzada amb un 78% dels participants en l’estudi, i es preveu que creixi, ja que un 16% ha afirmat que l’abordarà en un termini màxim de 3 anys. El reconeixement òptic i intel·ligent de caràcters (51%) i el business process managament (36%) són les tecnologies preferides en segon i tercer lloc, seguides del monitoratge de processos (33%) i l'orquestració (32%).

Una altra tecnologia en creixement és l’automatització a través del núvol, especialment durant el confinament, i s’espera que les inversions es dupliquin en el pròxim trienni.

La covid-19 ha impulsat l’automatització en un 33% de les empreses

Un 33% de les organitzacions han utilitzat i implementat l'automatització com a resposta als desafiaments de la pandèmia per permetre el treball en remot i aborda els augments en els requisits de processament. El 23% dels enquestats assegura que han prioritzat les automatitzacions que milloren la resiliència de la seva organització.

Incorporació de talent

L’automatització va de la mà del reciclatge de la plantilla i de la incorporació de nous professionals qualificats. Així ho confirma un 12% dels negocis que ja han iniciat el procés de transformació, tot i que s’espera que en el termini de tres anys es faci més evident el moviment en el mercat laboral, segons Deloitte.

L’automatització provocarà canvis en els rols i les tasques dels treballadors a curt termini

A més a més, la consultora apunta que el 54% dels directors de recursos humans defensa que la quantitat de llocs de treball en les seves organitzacions continuarà sent la mateixa, però que la naturalesa dels rols i les tasques canviaran.