Salut digital, la nova gran aliada

El 65% dels espanyols veu amb bons ulls l’aplicació de la telemedicina després de la covid-19 al sistema sanitari

Categories:

Redacció

La salut digital és la nova gran aliada de la medicina
La salut digital és la nova gran aliada de la medicina | Pixabay

La salut digital es va imposar amb l'arribada de la covid-19, les consultes mèdiques es van convertir en virtuals i van sorgir aplicacions per testar símptomes. Aquestes mesures van posar en relleu que la tecnologia és una gran aliada per la salut. A més, el 65% dels espanyols apostarà per la telemedicina en un futur, segons apunta l'estudi Cigna covid-19 Global Impact.

Aplicacions de la tecnologia

La salut digital no consisteix únicament en les teleconsultes, sinó que abasta un marc ampli d'aplicacions tecnològiques de diverses tipologies, com les dades massives i la intel·ligència artificial. Els drons, per exemple, es poden condicionar per al transport de medicines en zones de rebrots. També existeixen robots encarregats de desinfectar els espais amb càrregues virals altes. Aquestes dues aplicacions, tot i que útils en la situació actual, és probable que desapareguin un cop passi la pandèmia, segons els experts.

El que sí que es considera que continuarà present són eines com apps mòbils relacionades amb autodiagnòstics a partir de símptomes o gadgets que permeten un monitoratge continu per poder controlar les patologies.

Barberà: “El ‘big data’ permet tenir informació real sobre què està passant i prendre decisions basades en l'evidència”

En el cas de les dades massives, aquestes poden resultar clau per fer correlacions i determinar patrons sobre símptomes o malalties, fet que resulta vital per salvar vides. El big data permet "tenir informació real sobre què està passant i prendre decisions basades en l'evidència, cosa que reforça el missatge de la necessitat de la ciència en obert, col·laborativa, transversal i transdisciplinària", afirma el director de l'eHealth Center de la UOC, Albert Barberà.

En relació amb la intel·ligència artificial, la seva demanda a augment, sobretot a Suïssa i Espanya, on entre el 37% i el 42% preveuen utilitzar-la. Tot i això, ara mateix només el 16% de sanitaris a Europa en fan ús, mentre que a Espanya el percentatge és de l'11%.

Reptes de la salut digital 

Es plantegen cinc reptes al voltant de la salut digital. En primer lloc, ampliar el focus de la telemedicina, de manera que es vagi obrint i augmentat la seva acceptació. Seguit d'això s'ha de passar de tractar la malaltia a prevenir-la, ja que segons Barberà "ens queda camí per recórrer a l'hora de posar la salut, i no la malaltia, en el punt de mira. Tenim un sistema assistencial molt enfocat a tractar la malaltia, però no tant a prevenir-la".

També s'ha d'impulsar la formació de professionals en salut digital per ensenyar-los i preparar-los per treballar en aquests nous entorns, s'ha de procurar prestar atenció a la capacitació digital dels professionals mèdics.

En el que respecta al pacient directament, es considera que s'ha de garantir un accés equitatiu a la salut digital, ja que aquesta ha suposat un gir en el sistema sanitari i ha contribuït a enfocar-lo en el ciutadà, per tant, no es pot avançar si es deixa part de la població fora del sistema. També es destaca la importància de la protecció de la privacitat de les dades dels pacients.