Intel·ligència artificial: un patró per a la societat 4.0

El desenvolupament de la tecnologia fixa les bases per a la transformació d’una economia i una ciutadania que ha de treure el màxim profit de la innovació

Categories:

Aida Corón

La IA ens farà treballar d’una manera més creativa i potenciarà el rol dels humans
La IA ens farà treballar d’una manera més creativa i potenciarà el rol dels humans | Gerd Altmann / Pixabay

La intel·ligència artificial (IA) ha estat una de les tecnologies ha vist la seva eclosió amb la pandèmia de la covid-19. Tot i això, està entre nosaltres des dels anys 50. “Ara s’ha visibilitzat perquè la seva capacitat de processar dades, juntament amb la gran quantitat d’informació que tenim a l’abast, ha permès ajuntar el coneixement i ser àgils a l’hora de reaccionar, clau en la gestió de la crisi sanitària”. En el marc de la Barcelona New Economy (BNEW), el director de Desenvolupament Cientificotecnològic d'Eurecat, Gabriel Anzaldi, ha situat la IA com un patró a seguir en el procés de canvi cap a una societat 4.0.

Però què és aquesta tecnologia i què fa? “La IA pot imitar la nostra forma de pensar i fer coses més humanes: té creativitat, intuïció, empatia; i porta models de negoci que no podem deixar escapar”, ha respost la divulgadora Silvia Leal. Una tecnologia en ple esclat amb avantatges que no es poden deixar escapar, i encara tenim deures pendents. Segons l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), el 24% de les empreses espanyoles ha superat ja la part experimental, mentre que la mitjana europea se situa en el 53%. “La meva percepció és que no estem tan malament”, ha rebatut Leal, qui ha posat sobre la taula més xifres que, ha assegurat, les empreses coneixen i no volen deixar escapar: “Incrementar un 10” la nostra digitalització pot fer créixer el PIB en un 3,2%”.

Leal: “La IA pot imitar la nostra forma de pensar i fer coses més humanes: té creativitat, intuïció, empatia; i porta models de negoci que no podem deixar escapar”

Per a què, on i com?

La intel·ligència artificial ha de ser part de qualsevol procés que treballi amb big data. “Les dades mostren comportaments, dibuixen situacions que no coneixem, permeten predir evolucions i avançar-nos”, ha enumerat Anzaldi com a virtuts de la tecnologia, “però la gran revolució és la convergència amb altres tecnologies com la internet de les coses o el 5G”.

El comerç ja està aplicant les dades i els algoritmes per conèixer els hàbits dels seus clients i aplicar-los a la gestió de l’estoc. En el sector agroalimentari, permet gestionar amb major eficiència els sistemes de rec i fer-ho en remot; mentre que en el sector industrial, entre altres, és una eina útil en la predicció del comportament de materials, el manteniment de la maquinària o en la reducció de costos de producció.

Anzaldi: “La gran revolució és la convergència de la intel·ligència artificial amb altres tecnologies com la internet de les coses o el 5G”

En un estudi de Boston Consulting sobre les fàbriques del futur, un 37% dels enquestats va assenyalar l’àrea d’operacions com la principal beneficada amb la IA; un 25% va apuntar cap a la millora dels estàndards de qualitat; i un 12% va escollir l’àmbit logístic. “Els avantatges són indubtables, com també que la indústria és el sector on més pot ajudar”, ha sentenciat l’expert d’Eurecat.

Durant la pandèmia també s’ha vist que en el sector mèdic té múltiples aplicacions. Sense anar més lluny, la col·laboració entre hospitals i centres de recerca ha permès unir el big data i els algoritmes per detectar possibles trets genètics, proteïnes i altres elements com a causants d’una complicació en pacients afectats per coronavirus. També ha estat una ajuda a l’hora de determinar on portar els llits per a les UCIS o de detectar la covid-19 en aigües residuals.

Davant d’aquest context, ambdós especialistes han conclòs en la seva participació al debat de la BNEW que enmig del debat sobre l’ètica de la recol·lecció de dades cal incloure els beneficis que aporta. “Ho compartim tot a les xarxes socials, però quan parlem d’intel·ligència artificial, ens fa por”, ha relatat Anzaldi, “la tecnologia no és neutra, té una incidència, però no és un fi en si mateix i ha de ser un bé social i humà”. I ha recordat que les lleis “sempre venen més tard que la tecnologia”, pel que confia que la societat ha de prendre consciència a poc a poc de les virtuts de l’ús de les dades i de les mesures de prevenció i seguretat que cal prendre.

Silvia Leal i Gabriel Anzaldi debaten sobre la IA | BNEW
Silvia Leal i Gabriel Anzaldi debaten sobre la IA | BNEW

Qualificats per treballar amb la tecnologia

Si una societat 4.0 s’ha de compondre per una aplicació massiva de la tecnologia que treballi pel bé col·lectiu, una ciutadania amb coneixements digitals i amb consciència sobre l’ús de les dades, i una economia adaptada a la innovació, caldran també professionals qualificats.

Anzaldi: “La IA ens farà treballar d’una manera més creativa i potenciarà el rol dels humans”

“Al Fòrum de Davos es va dir que la tecnologia destruiria 75 milions de llocs de treball, però en generaria 133 milions més el 2022”, ha alertat Leal, “sovint ens quedem amb les xifres alarmistes i no pensem en les oportunitats laborals que es creen”. Una conclusió que comparteix Anzaldi, qui ha recordat que la intel·ligència artificial ha vingut per “col·laborar amb els humans i no per treure’ns llocs de feina”. “La IA ens farà treballar d’una manera més creativa i potenciarà el rol dels humans”, ha afegit.

Per tant, cal un canvi de percepció cap a la transformació que la tecnologia està generant en tots els àmbits. I especialment a Espanya, ha emfatitzat la divulgadora, “on el 41% dels directius no troba els professionals que necessita tot i tenir un atur molt elevat”. “Ens hem de formar, hem de veure la tecnologia com un aliat i hem de prendre’n consciència”, ha conclòs.