Acord polític a la UE per impulsar la nova Llei de Dades

Amb la norma, consumidors i empreses tindran més control sobre l’accés i la transferència de les seves dades al núvol

Categories:

Redacció

La normativa podrà entrar en vigor aquesta tardor
La normativa podrà entrar en vigor aquesta tardor | Christian Lue (Unsplash)

El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord per activar definitivament la Llei de Dades, mesura que ha de regular i harmonitzar les normes d'accés a les dades en línia. Després de més de dos anys de negociacions, l’entesa permetrà “accelerar la transformació digital de la UE, així com desbloquejar el potencial econòmic i social de la tecnologia", segons han expressat la cambra europea i els països membres en un comunicat.

El nou reglament marcarà qui pot accedir i utilitzar les dades generades a tots els sectors econòmics de la UE amb la finalitat d’estimular la competitivitat del mercat i garantir una mínima equitat. Des del punt de vista de l’usuari, la nova legislació facilitarà el procés de canvi de proveïdor de serveis de dades al núvol de forma més eficient i reforçarà la seguretat per evitar fuites il·legals d'informació.

Un altre dels efectes de la llei, que està previst que pugui entrar en vigor aquesta tardor, serà que tant persones com empreses gaudiran d’un control més gran sobre les seves dades gràcies a un “dret de portabilitat reforçat”. És a dir, podran copiar o transferir dades fàcilment des dels diferents serveis on actualment es generen: objectes i dispositius intel·ligents connectats (tota mena de petits electrodomèstics, robots industrials i, fins i tot, turbines d’avions). 

Etiquetes