Com serà la wifi del futur?

Investigadors de la UPF identifiquen la intel·ligència artificial i la coordinació de punts d’accés com els principals reptes de la nova generació de connexió sense fils

Categories:

Redacció

El protocol Wi-Fi 7 es llançarà al mercat el 2024, però els investigadors ja treballen en els reptes que afrontarà el futur Wi-Fi 8
El protocol Wi-Fi 7 es llançarà al mercat el 2024, però els investigadors ja treballen en els reptes que afrontarà el futur Wi-Fi 8 | Misha Feshchak (Unsplash)

Les xarxes de wifi són el principal mètode d’accés de la ciutadania a internet, ja que representen dos terços del trànsit mòbil del món. El protocol més recent d’aquesta connexió sense fils és l’IEEE 802.11ax, més conegut com a Wi-Fi 6, però l’Institut d'Enginyeria Elèctrica i Electrònica (IEEE) ja treballa en les pròximes versions d’aquesta tecnologia. Amb el llançament del Wi-Fi 7 previst pel 2024, els investigadors estan ara centrats a determinar les característiques del futur Wi-Fi 8, una tasca en què han col·laborat recercadors del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Els investigadors del DTIC han publicat un article divulgatiu a la plataforma ArXiV juntament amb membres de la companyia Nokia Bells Lab en el qual analitzen els principals reptes que haurà d’afrontar el futur Wi-Fi 8. D’acord amb els autors, són tres els obstacles que haurà de superar la nova generació de connexió sense fils: la coordinació de múltiples punts d’accés wifi, les bandes de l’espectre electromagnètic i l’ús de la intel·ligència artificial.

El primer cas fa referència a les interferències que es produeixen entre diversos senyals wifi que s’obstrueixen entre ells. Per superar aquesta dificultat, els acadèmics proposen la creació d’una nova funció denominada coordinated beamforming, amb la qual es busca generar un nou marc de coordinació de les diferents antenes perquè es considerin “invisibles” entre elles. “És com si diverses converses tinguessin lloc en la mateixa habitació simultàniament sense que una destorbi l’altra”, compara el membre del DTIC i coautor de l’article, Giovanni Geraci. Aquesta mesura, assegura, permetria reduir la latència de la connexió fins a un 90%.

En segon lloc, els autors consideren que el Wi-Fi 8 haurà d’operar en bandes superiors de l’espectre electromagnètic. A les dues bandes en què ja actuen els dispositius actuals (2,4 i 5 GHz) se’ls sumarà la de 6 GHz amb el Wi-Fi 7, i s’espera que la pròxima iteració també utilitza les bandes de 45 i 60 GHz. Finalment, l’article planteja la possibilitat d’emprar la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic per donar a les xarxes wifi capacitat de decisió, de manera que puguin escollir pel seu compte quin senyal emetre en funció del context. Els investigadors veuen potencial en aquesta aplicació, que fins i tot es podria aprofitar per preveure anomalies d’endarreriment, però alerten que per poder desenvolupar-les necessiten accedir a un volum més gran de dades, especialment aquelles que creuïn informació de proveïdors diferents.

La importància d’una connexió fiable

L’evolució de les xarxes wifi se centra fonamentalment a reforçar la fiabilitat d’aquestes connexions, és a dir, a evitar qualsevol possibilitat d’interrupció de l’internet. Aquest pas endavant és necessari per assegurar el bon funcionament de les tecnologies del futur, les quals ja s’estan desenvolupant en l’actualitat. Entre elles destaquen els processos d’automatització industrial, les videoconferències acompanyades de realitat virtual, les operacions mèdiques robotitzades o el metavers.