La construcció es passa al 4.0

Rebuild 2020 presenta una nova edició de la fira centrada en la industrialització, l’ús de nous materials i tecnologies, així com les noves tendències del disseny i innovació en l’edificació

Categories:

Redacció

Rebuild 2020 situarà en primera línia les aportacions tecnològiques i necessitats del sector
Rebuild 2020 situarà en primera línia les aportacions tecnològiques i necessitats del sector | Michael Gaida / Pixabay

“La covid-19 ha fet que l’habitatge sigui una prioritat per a moltes famílies. El teletreball i el distanciament social estan fent que es plantegin canvis. Només a l’agost, les promotores han registrat un augment del 40% de les vendes”. Queden dubtes del canvi? Amb les paraules del president de Rebuild, David Martínez. I és que un sector que pot semblar tan analògic com la construcció també enfronta un repte: el del coronavirus i, alhora, el de la digitalització. Tota aquesta innovació es podrà visitar al Rebuild 2020, que organitza una nova edició del 29 de setembre a l’1 d’octubre a Barcelona.

L’esdeveniment es presenta com “un espai de reflexió amb visites seleccionades com arquitectes, promotores, constructores i tot el món de les instal·lacions”, ha assenyalat en la presentació el director general, Albert Planas. Els seus principals eixos temàtics enguany seran la industrialització; l’ús de nous materials sostenibles; digitalització i l’aplicació de tecnologies com la internet de les coses, la intel·ligència artificial o la ciberseguretat per “proporcionar solucions més efectives a l’hora de construir i fer càlculs”; i disseny i innovació. Tots ells, emmarcant-se en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. I és que, com afegeix Martínez, “el procés de promoció no ha canviat en 100 anys i no té sentit quan els sectors que ens envolten s’han transformat digitalment i en sostenibilitat”.

Martínez: “El procés de promoció no ha canviat en 100 anys i no té sentit quan els sectors que ens envolten s’han transformat digitalment i en sostenibilitat”

En aquest sentit, el president de Rebuild ha posat com a exemple del camí que queda per recórrer la construcció modular: “Es fan peces, s’ensamblen i es col·loquen. Això redueix el procés de construcció a la meitat. També s’està integrant la televisió amb internet per fer tours virtuals en temps real als clients. Hem de veure encara molts canvis”. Una reducció de temps que permet adaptar-se a la immediatesa que demana el nou client millennial que busca comprar el seu futur habitatge. “Per què a Espanya triguem dos anys a entregar un pis o casa i al Regne Unit es fa en la meitat de temps? A la gent jove no li pots dir que compri sobre pla i esperi dos anys”, ha manifestat, “cal canviar el paradigma, ens falta una indústria de base que inverteixi en aquests temes, per això als promotors ens toca fer una passa endavant”.

Arquitectura i construcció en un món digital

En el marc del Rebuild, s’organitzarà el Congrés Nacional d’Arquitectura Avançada i Construcció 2.0 amb més de 200 experts, 120 sessions i 12 keynotes. “És la cuina del saló, on preparem tots els ingredients amb els ponents que participen al saló”, ha explicat amb un símil gastronòmic el director, Ignasi Pérez, qui també ha donat alguns exemples sobre les xerrades programades com l’aplicació de la intel·ligència artificial per usar les dades obertes a les ciutats, l’anàlisi del big data generat a Espanya en les reformes per saber cap a on van les tendències o l’aplicació de la tecnologia en la gestió dels espais sanitaris arran la covid-19.

A més a més de les conferències especialitzades, la trobada compta amb un marketplace de talent per respondre a les necessitats de nous perfils professionals. “Ara ningú vol ser un obrer de la construcció i és un problema perquè ja no tenim persones amb coneixements per construir. És un perill per a la construcció”, ha apuntat Pérez. En aquest sentit, ha apuntat a la industrialització, la sostenibilitat i la digitalització com els tres eixos que han de contribuir a la definició de les habilitats i capacitats que han de tenir els futurs treballadors per a les necessitats del sector.

Presentació de Rebuild 2020 | MetaData

Bona part de les necessitats del sector rebran resposta al Tech Startup Forum, on s’han presentat més de 75 propostes que seran avaluades per un panell d’experts.

Eines digitals: plena seguretat

Fent gala per l’aposta de la tecnologia en la construcció, l’organització de la trobada aplicarà també sistemes com una aplicació mòbil per garantir la seguretat dels assistents a la trobada en relació amb els contagis per la covid-19. L’app, anomenada Rebuild2020, permetrà obtenir informació dels estands, dels contactes i de les activitats amb l’escaneig d’un codi QR.