El BSC lidera dos nous centres d’excel·lència d’aplicacions per a computació d’altes prestacions

Els nous espais de recerca estaran especialitzats en medicina personalitzada i processos de combustió

Categories:

Redacció

El BSC augmenta el seu pes com a centre de referència en la supercomputació europea
El BSC augmenta el seu pes com a centre de referència en la supercomputació europea | CC0

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) liderarà dos dels quatre nous centres d’excel·lència per a aplicacions de computació d’altes pestacions (HPC) que ha anunciat la Comissió Europea (CE). Els projectes compten amb un pressupost de 10 milions d’euros i preveuen centrar la seva recerca en la medicina personalitzada i els processos de combustió. A més a més, el centre català participarà en un tercer espai de recerca especialitzat nous materials.

Amb la creació i lideratge del Centre d'Excel·lència en Combustió (COEC) i HPC / Exascale i el Centre d'Excel·lència en Medicina Personalitzada (PerMedCoE), el BSC coordina quatre dels 13 centres europeus i participa en set més.

Computació en medicina

L’objectiu del PerMedCoE és combinar de manera àgil models computacionals de processos bioquímics i cel·lulars amb validacions experimentals.

Aquest centre estarà liderat pel director del departament de Ciències de la Vida del BSC, Alfonso València, qui destaca en un comunicat que la seva tasca serà “crear la infraestructura necessària per a les simulacions i fer que els codis d'aquestes simulacions siguin eficients en els futurs superordinadors exaescala". El primer llançament d’aquestes màquines està previst per al 2012 i s’espera que puguin realitzar un trilió (1018) d'operacions per segon.

Els desfiaments de la combustió

L'altre nou centre que liderarà el BSC, el COEC, estarà dedicat a explotar les tecnologies informàtiques exaescala estudiar les tecnologies de combustió. El centre està alineat amb els objectius de descarbonització dels sectors europeus d'energia i transport i amb el full de ruta europeu per aconseguir zero emissions netes de gasos d'efecte hivernacle per al 2050.

El coordinador del nou espai i cap del grup Propulsion Technologies, Daniel Mira, assenyala que les solucions exaescala “obren un nou paradigma en la investigació científica de la combustió i el BSC pren la davantera en el desenvolupament de tecnologies avançades de simulació per ajudar a la descarbonització dels sectors d'energia i transport".

Nous materials

En el cas de la participació en el NOMAD2, la finalitat és desenvolupar un nou nivell de modelatge de materials basat en la computació exaescala i en software de dades d'escala extrema. Al capdavant s’hi troba el director del departament d'Aplicacions per a la ciència i l'enginyeria, José María Cela, qui explica que el paper del BSC serà col·laborar en “activitats de codisseny de hardware i software,  analitzar com els acceleradors de hardware ajuden a millorar el rendiment dels codis de modelatge de materials".