L’Agència Tributària de Catalunya aplica l’analítica avançada i el ‘big data’ en el servei al ciutadà

L’organisme preveu reduir en més d’un 30% el nombre de gestions presencials dels contribuents i millorar la comprovació de documents

Categories:

Redacció

L'Agència Tributària de Catalunya vol reduir el nombre de gestions presencials a les oficines (arxiu)
L'Agència Tributària de Catalunya vol reduir el nombre de gestions presencials a les oficines (arxiu) | ACN

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha duplicat les comprovacions de les declaracions d’impostos i preveu reduir en més d’un 30% el nombre de visites dels contribuents a les seves oficines amb l’aplicació de l’analítica avançada i el big data. L’estratègia s’emmarca en el nou model d’administració digital orientada a la dada, o Administració Tributària 4.0, en desenvolupament amb la col·laboració de Minsait com soci tecnològic, i que constitueix una de les iniciatives clau del Pla de Transformació Digital, tal com apunten en un comunicat.

Les solucions aportades per Minsait han millorat per sobre del 80% l’efectivitat dels processos de comprovació d’autoliquidacions mitjançant l’ús d’algoritmes predictius que indiquen si hi ha discrepàncies entre el valor declarat i el real, així com l’import del desviament. Això permet que els tècnics tributaris puguin revisar més declaracions i centrar-se directament en aquells casos que tenen major probabilitat d’èxit i representen major potencial de recaptació.

L’ús d’algoritmes predictius permet millorar més d’un 80% la comprovació de les dades fiscals dels contribuents

La innovació tecnològica a l’àmbit de la seu electrònica de l’Agència, amb l’augment de funcionalitats i serveis digitals destinats a la tramitació telemàtica, ha incrementat els tràmits disponibles i, per tant, les presentacions dels contribuents en aquest format, que han passat del 25% el 2015 al 85% actual.

Atendre el ciutadà amb chatbots

De la mateixa manera, Minsait ha facilitat a l’ATC atendre de forma automatitzada, a través de chatbots, les consultes dels contribuents sobre fases concretes de procediments tributaris, reduint significativament els contactes presencials a les oficines i evitant els desplaçaments. Aquest nou servei també aporta altres beneficis al ciutadà com la reducció dels tràmits i gestions mitjançant la implantació d’actuacions proactives que estalvien temps i costos a la tramitació.

D’altra banda, l’ús combinat d’eines de processament de Llenguatge Natural (NLP), de robotització (RPA) o d’intel·ligència cognitiva (ICA) ha permès a l’ATC reduir els temps de resposta, minimitzar els errors administratius i alliberar temps dels gestors per dedicar-lo a feines més rellevants.

Una altrea aportació a la millora de l’eficiència de l’ATC és la comunicació massiva i desatesa als contribuents sobre aspectes relacionats amb les seves obligacions tributàries (per exemple, informant d’alguna informació tributària o recordant els propers terminis de presentació) mitjançant informació processada amb big data.