El Servei Català de Trànsit empra la intel·ligència artificial per detectar infraccions

L’entitat fa servir aquesta tècnica des del mes de setembre i ja ha imposat gairebé 60 multes gràcies al seu ús

Categories:

Redacció

Els mossos i policies locals interposen 420 denúncies diàries per l'ús del telèfon mòbil a la carretera
Els mossos i policies locals interposen 420 denúncies diàries per l'ús del telèfon mòbil a la carretera | D'Vaughn Bell (Pexels)

El Servei Català de Trànsit ja ha imposat gairebé 60 multes per infraccions que s’han detectat a través d’un nou sistema d’intel·ligència artificial, segons ha avançat RAC1. Aquesta tècnica es va començar a fer servir el setembre després de diversos mesos de prova, i permet identificar automàticament les persones que no porten el cinturó posat o que condueixen amb el mòbil a la mà.

La primera aplicació del sistema d’intel·ligència artificial s’ha dut a terme a partir de dues càmeres instal·lades a la B-23 i a la C-58. Durant les tres primeres setmanes, els dispositius van captar gairebé 200.000 fotografies, que el sistema s’encarrega de filtrar per identificar les que són possibles infraccions. Tanmateix, abans de prendre una decisió final, totes les imatges preseleccionades són revisades per una persona, que aplica un criteri més sever. Per exemple, de les primeres 1.700 fotografies escollides, només 57 han acabat en multa.

La intenció del cos de mossos d’esquadra és continuar expandint el sistema, entrenant l’algoritme amb més imatges perquè aconsegueixi millorar la seva precisió. La implementació d’aquesta tècnica forma part de la campanya contra les distraccions al volant que Trànsit va llançar el passat mes d’abril, centrat específicament en l’ús del telèfon durant la conducció. Segons dades de l’entitat pública, els mossos i policies locals han interposat més de 420 denúncies diàries per aquestes infraccions, un total de 3.178 fins avui.