Barcelona serà la seu permanent del MWC

La renovació del congrés es durà a terme automàticament a partir de 2030 sempre que cap de les dues parts vulgui rescindir-lo

ACN

El nou acord inclou un augment de tres milions d'euros del pressupost anual que aporten les administracions públiques al congrés
El nou acord inclou un augment de tres milions d'euros del pressupost anual que aporten les administracions públiques al congrés | Aina Martí (ACN)

El contracte per estendre el Mobile World Congress (MWC) a Barcelona, el congrés tecnològic més gran del món, inclou renovacions "tàcites automàtiques" per establir la capital catalana com a "seu permanent" a partir de 2030. "És emocionant continuar la nostra relació amb Barcelona fins al 2030, i més enllà, potser per sempre", ha explicat Mats Granryd, director general de GSMA, l'organitzadora del congrés, en el seu discurs en la signatura de l’acord al Recinte de Montjuïc.

Segons ha revelat el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, la idea "va començar a cristal·litzar" l'endemà que es va anunciar la cancel·lació del congrés per la pandèmia, el febrer del 2020.  Els organitzadors de l’esdeveniment han remarcat que costa molt forjar "la increïble associació" que tenen amb les institucions. Al llarg d'aquests 16 anys, la relació entre la fira i la ciutat s'ha fet estreta fins al punt que "és difícil pensar en un sense l'altre", ha apuntat Granryd.

El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha sigut l'encarregat d'explicar els detalls d'aquesta "renovació automàtica" que es farà efectiva a partir del 2030, sempre que cap de les parts vulgui rescindir-lo. "És un contracte amb vocació de permanència i per això s'ha establert un sistema de renovacions tàcites automàtiques a partir del 2030", ha dit.

Més pressupost i més places hoteleres

El contracte inclou la reserva de 25.000 places hoteleres i el manteniment dels compromisos de col·laboració entre els sectors econòmics de la ciutat i el congrés. A més, també es demana que Fira compleixi amb les previsions d'ampliar el recinte de Gran Via el 2026, amb unes obres que començaran aquesta tardor. De la mateixa manera, s'augmenta l'aportació anual de cadascuna de les administracions que participen en la negociació –la Generalitat, l'Estat i l'Ajuntament de Barcelona- als vuit milions d’euros, tres milions més del que es destinava fins ara.

Les administracions han celebrat el que han qualificat de "dia històric". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat que la firma d'aquest dimecres "projecta aquesta històrica d'èxit que no és només passat sinó una aposta de futur, amb vocació d'estabilitat i manteniment més enllà del 2030". La batlle ha destacat que les dificultats que s'han donat en els últims anys, sobretot l'esclat de la pandèmia, "han enfortit la confiança" entre les institucions i la GSMA.

Puigneró: "El Mobile World Congress és els jocs olímpics del segle XXI"

Al seu torn, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha reivindicat els beneficis que té per Catalunya celebrar el congrés, tot assenyalant que el Mobile World Congress és "els jocs olímpics del segle XXI" perquè ajuda a transformar l'economia i a situar el territori en el mapa digital "que serà determinant pel futur". La vicepresidenta primera del Govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha emfasitzat que el congrés tecnològic "no només té suport d'una ciutat", sinó de l'Estat, i ha parafrasejat la reconeguda frase de Buzz Lightyear a Toy Story: "Des del 2030 i més enllà".

Durant l'acte de renovació, el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, ha anunciat l'impacte econòmic del darrer congrés a Barcelona, que es va enfilar fins als 267 milions d'euros, 27 més del previst. De cara al 2030, Hoffman ha afirmat que esperen un creixement substancial amb relació a l'edició d'enguany amb entre 70.000 i 80.000 assistents d'arreu del món. "Estem molt segurs que podrem fer el congrés", ha dit.