Salut i tecnologia es donen la mà al Laboratori 3D Atmosfera de les Terres de l’Ebre

Les noves instal·lacions s’ubicaran a l’Hospital de Tortosa i donaran suport als professionals quirúrgics amb rèpliques de regions anatòmiques

ACN

Els models 3D produïts pel laboratori s'usen per practicar les cirurgies abans de la intervenció
Els models 3D produïts pel laboratori s'usen per practicar les cirurgies abans de la intervenció | ICS Terres de l'Ebre

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) ha constituït el Laboratori 3D Atmosfera, un espai tecnològic especialitzat en impressió 3D que se centrarà a donar suport als professionals sanitaris amb reconstruccions de regions anatòmiques a partir de tomografies computades o ressonàncies magnètiques. El projecte, impulsat per l’Institut Català de la Salut (ICS) de les Terres de l’Ebre, va començar com una prova pilot el passat setembre i s’ha testejat en una quinzena d’intervencions quirúrgiques de la unitat de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica.

El laboratori s'ha ubicat a l'Hospital de Tortosa i té dues impressores específiques, així com un programari de reconstrucció i disseny 3D mèdic específic. Amb el seu assentament definitiu, el seu ús el seu ús s'estendrà a les cirurgies d'altres especialitats de l'HTVC. Les rèpliques anatòmiques permeten als professionals practicar prèviament a la intervenció o seleccionar el material d'osteosíntesi o prostètic a implantar, a més a més d’emprar-se a la consulta per explicar i informar de la patologia al pacient i familiars.

La impressió 3D també facilita el disseny de productes sanitaris personalitzats al pacient per millorar la precisió de la tècnica quirúrgica, minimitzar el temps quirúrgic i afavorir "una millor i més ràpida recuperació postoperatòria". Pel que fa a projectes de docència, altres simulacions o projectes d'Investigació i Desenvolupament, permet imprimir fins i tot diferents textures i materials per simular teixits anatòmics com la pell, els ossos o les vísceres.