Catalunya lidera les sol·licituds de patents europees a Espanya

El territori envia 653 peticions, especialment dels sectors farmacèutic, automobilístic i energies renovables

Categories:

ACN

Catalunya lidera en patents europees a Espanya
Catalunya lidera en patents europees a Espanya | Pixabay

Catalunya ha liderat l'any 2021 les sol·licituds de patents a l'Oficina Europea de Patents (EPO) amb un total de 653 peticions de les 1.954 fetes des d’Espanya. Aquesta dada representa gairebé un 34% de les propostes de l’Estat espanyol, el que converteix el territori en el primer amb més sol·licituds, per davant de la Comunitat de Madrid i el País Basc. Les tres regions representen un 64% de les peticions. Barcelona lidera el rànquing de ciutats amb 385 patents, seguida de prop per les 371 de Madrid.

Segons declaracions a l'ACN del portaveu de l'EPO, Luis Berenguer, aquest increment és "una mostra dels indicis de recuperació" pel que fa a innovació i desenvolupament a l'estat després de l'impacte de la pandèmia. “Aquest any s'ha demostrat la fortalesa dels sectors catalans de la farmacèutica i les energies renovables, així com en l'àrea automobilística", declara.

Tecnologies sanitàries i d'energia neta

La tecnologia amb més sol·licituds de patent d'Espanya a l'OEP l'any 2021 ha estat la farmacèutica, amb un creixement del 7,4% respecte de l'any anterior. La maquinària elèctrica, els aparells i l'energia és la segona categoria amb més peticions, amb un increment del 22% més que l'any 2020.

Les sol·licituds en els camps de la tecnologia mèdica (+17,6%) i la biotecnologia (+24,8%) han crescut un 17,6% i un 24,8% respectivament el 2021. El camp tecnològic espanyol amb més creixement ha estat el de l'automoció, amb un 77,4% més de peticions de patent a l'OEP.

En quant els àmbits de la salut i l'energia, Berenguer assegura que el seu creixement respon a les demandes de la societat, i té molt a veure amb els reptes als quals s'enfronta, com poden ser la covid-19 o la lluita contra el canvi climàtic. "Es tracta d'adaptar el mercat a les noves exigències, no només dels consumidors, sinó de la societat", afirma.

Més patents a Europa

Les dades de l'EPO apunten que Espanya ha registrat la taxa de creixement més alta dels darrers 10 anys amb un augment del 8,9%, després de baixar un 4,8% l'any anterior, i s'ha situat per sobre de la mitjana de la UE, situada en un 2,7%. L’increment ha estat una tendència homogènia a Europa. Enguany s’han rebut en total 188.600 sol·licituds el 2021, un 4,5% més després d'una lleugera disminució del 0,7% el 2020.

A  la UE, el nombre de sol·licituds ha augmentat en nou dels deu camps tecnològics més actius en matèria de patents. Entre els principals camps hi ha el de la comunicació digital i la tecnologia informàtica, que van registrar el creixement més gran, seguida d'un notable augment en els productes farmacèutics i la biotecnologia. Segons l'OEP aquest fet subratlla els alts nivells d'innovació en vacunes i en les àrees de l'atenció mèdica.

Les últimes dades de l'EPO mostren que les principals potències europees, Alemanya (+0,3%) i França (-0,7%), es van mantenir estables, mentre que les sol·licituds del Regne Unit van experimentar una lleugera caiguda (-1,2%).La majoria dels altres països europeus van créixer el 2021, amb augments significatius a Suècia (+12,0%), Finlàndia (+11,2%), i Dinamarca (+9,2%).