Les grans tecnològiques fan bloc comú contra Rússia

Companyies com Microsoft, Apple o Spotify han suspès la venda de productes i serveis i limitat l’accés a la informació

Redacció

TikTok, Netflix o Spotify han deixat d'oferir els seus serveis a Rússia
TikTok, Netflix o Spotify han deixat d'oferir els seus serveis a Rússia | Katie Godowski (Pexels)

El conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna ha impactat profundament als països europeus i nord-americans, que han pres mesures per aïllar econòmicament el país governat per Vladímir Putin. Les principals empreses del sector tecnològic també s’han sumat a aquesta tendència, amb el bloqueig de serveis en línia, protecció digital per a la ciutadania ucraïnesa i la retirada de productes del mercat rus.

Una de les primeres a aplicar aquestes accions ha estat Apple, que el passat 1 de març ja va deixar de vendre iPhones i iPads a Rússia i va impedir que la població d’altres països es descarregués les aplicacions de RT i Sputnik, els mitjans de comunicació associats al govern de Putin. Aquesta és una de les mesures que també ha aplicat Google amb sengles canals de YouTube, a més a més de la retirada de vídeos que violin les polítiques de la plataforma. Ambdues companyies també han limitat la informació relativa al tràfic en temps real a Ucraïna per tal de protegir la seva ciutadania d’un possible rastreig per part de les tropes russes.

Microsoft, per la seva banda, també ha decidit suspendre tots els productes i serveis que ofereix a Rússia, que van des del sistema operatiu de Windows fins al paquet Office, les videoconsoles Xbox i els serveis al núvol de l’empresa. “Estem horroritzats, enfadats i tristos per les imatges i les notícies procedents de la guerra a Ucraïna i condemnem aquesta invasió injustificada, no provocada i il·legal de Rússia”, ha declarat el president de Microsoft, Brad Smith, en un comunicat. L’empresa fundada per Bill Gates també treballa activament amb els funcionaris de ciberseguretat d’Ucraïna per aturar els ciberatacs del govern de Putin.

Les corporacions dedicades a l’entreteniment digital també han volgut sumar-se a la tendència global. Netflix, Spotify, Epic Games, Activision Blizzard i TikTok han deixat d’oferir els seus serveis a Rússia, un moviment especialment notable en el cas de l’aplicació xinesa, que compta amb més de 70 milions d’usuaris al país.