La bretxa digital també té gènere

Els homes utilitzen més internet per l’oci, mentre que les dones fan un ús més estès de la xarxa per a qüestions de salut

RedaccióACN

La CIBA de Santa Coloma de Gramenet ha presentat un informe sobre les diferències de gènere en l'ús d'internet
La CIBA de Santa Coloma de Gramenet ha presentat un informe sobre les diferències de gènere en l'ús d'internet | Jordi Pujolar (ACN)

Les dones utilitzen internet un 24% més que els homes per qüestions relacionades amb la salut, mentre que les seves contraparts masculines utilitzen la xarxa un 26,7% més en qüestions d’oci. Aquestes són les dades a les quals ha arribat un estudi de la CIBA, l’espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. L’informe també apunta que la bretxa digital de gènere en el sector de la Informació i la Comunicació és del 36%, puja al 46% en el cas de la Programació i arriba fins al 60% en les Telecomunicacions, sempre amb l’ocupació masculina al capdavant.

Així com la bretxa és molt marcada en els àmbits de la salut i l’oci, la resta d’usos a internet mantenen una relació més equilibrada entre gèneres, en cap cas superior al 10%. Les dones estan més habituades a utilitzar la xarxa per qüestions relacionades amb l’educació i els fills, són més actives en xarxes socials i lleugerament més habituals en formacions en línia. Per la seva banda, els homes utilitzen més les funcions d’emmagatzematge i la banca electrònica, i també estan més habituats a utilitzar internet per béns i serveis.


La directora de Polítiques d’Igualtat del consistori, Maribel Cárdenas, lamenta la presència "minoritària" de les dones a llocs de treball digitals: en el seu conjunt, la presència de les dones a l'entorn TIC és de només el 7,8%, malgrat ser un sector "cabdal" en la construcció del món. Aquesta situació és qualificada com una “paradoxa” per part de la CIBA, atès que es tracta d’un sector emergent que creix any rere any i en el qual les dones no tenen una presència destacada, també per manca de "vocació científica". Cal mencionar, però, que l’ocupació femenina en el sector tecnològic va créixer un 32% durant la pandèmia, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones.

En aquest sentit, l’organització vol incentivar l'interès de les nenes i l'accés de les dones al sector tecnològic. "Estem en plena transformació digital i les dades són un actiu estratègic per al desenvolupament econòmic i social", apunta Karina Gibert, vicedegana del Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya.