CopyrightLY, la proposta lleidatana per protegir els drets d’autor a les xarxes socials

La iniciativa de la UdL és una de les 18 seleccionades al programa ONTOCHAIN, finançat per la Comissió Europea

Categories:

RedaccióACN

CopyrightLY aposta per l'ús de contractes intel·ligents i NFT per protegir i monetitzar el contingut d'autors a les xarxes
CopyrightLY aposta per l'ús de contractes intel·ligents i NFT per protegir i monetitzar el contingut d'autors a les xarxes | Ivan Samkov (Pexels)

El projecte CopyrightLY, una aplicació per facilitar la gestió dels drets d’autor a les xarxes socials desenvolupada pel grup de recerca GRIHO de la Universitat de Lleida (UdL), ha estat un dels 18 seleccionats al programa ONTOCHAIN, centrat a desenvolupar solucions de gestió segura i transparent del coneixement en dominis d'alt impacte. La proposta s’emmarca dins la iniciativa Next Generation Internet (NGI) i és finançat per la Comissió Europea amb 4,2 milions d'euros. Només un 13% dels participants han passat el primer filtre, únicament tres a l’estat espanyol, i a la fase final de premis de recerca tan sols en quedaran sis.

"Els drets d'autors són els mateixos tant per un llibre en paper com a les xarxes, però en el darrer cas són més complicats de gestionar per la facilitat que hi ha per accedir i copiar els continguts", explica el professor i investigador de l'Escola Politècnica Superior de la UdL, Roberto Garcia. És per això que el fi de CoyrightLY és habilitar un mecanisme que faciliti l’associació entre autors i obres en l’entorn de les xarxes socials, així com proporcionar noves metodologies de monetització dels continguts a través de llicències de reutilització amb contractes intel·ligents i tokens no fungibles (NFT), els quals ja s’utilitzen en obres d’art. "Les tecnologies de cadenes de blocs (blockchain), a banda de les criptomonedes, es poden fer servir per realitzar un seguiment de qui diu ser l'autor d'un contingut i les evidències sobre l'autoria que aporta. Tot queda registrat i ja no es pot esborrar ni modificar", apunta Garcia.

Garcia: "Els drets d'autors són els mateixos tant per un llibre en paper com a les xarxes, però en el darrer cas són més complicats de gestionar per la facilitat que hi ha per accedir i copiar els continguts"

El GRIHO treballa en aquesta aplicació descentralitzada tant des del vessant tecnològic com des del legal. L'objectiu és poder fer servir aquest coneixement en el món digital per poder descriure de manera clara quins són els drets d'autor que s'estan transferint per una obra particular. "Això és particularment rellevant quan parlem a escala global, ja que aquestes transaccions no tenen barreres geogràfiques”, destaca Garcia. "Cal tenir representats aquests drets en un format que sigui 'interoperable', comprensible pels sistemes informàtics i també per les persones, al marge del seu context territorial", afegeix.