El futbol del futur es modela amb tecnologia catalana
El ‘big data’ i la intel·ligència artificial possibiliten alternatives ‘low cost’ que acosten totes les competicions amateurs a l’experiència de l’esport d’elit
Categories:
Només cal donar un cop d’ull a qualsevol partit de futbol retransmès per la televisió per adonar-se de com ha avançat la implementació de la tecnologia en el món de l’esport: el videoarbitratge, el monitoratge de dades corporals, la reproducció de jugades en 3D o la predicció d’èxit en els llançaments de penal són ja el pa de cada dia. En aquestes condicions, es podria pensar que la bretxa entre l’elit i la pràctica esportiva amateur és cada vegada més gran. Tanmateix, un grup d’empreses d’origen català treballa per escurçar aquesta distància a través de solucions tecnològiques de baix cost orientades al públic general.
Sobrecanyelleres per monitorar l’estat físic
Una de les implementacions tecnològiques que més ha evolucionat en el món del futbol és l’ús del big data, tant pel que fa a la captació d’informació com al seu posterior tractament. Aquest és precisament l’enfocament d’Oliver, una start-up nascuda el 2019 a Barcelona que ha desenvolupat un sistema que permet mesurar tota mena de dades atlètiques, des de càrregues d’entrenaments fins a la potència dels xuts, passant per la velocitat o els mapes de calor dins del camp. “Reduïm entre un 40% i un 43% el nombre de lesionats durant una temporada”, assegura el CEO i cofundador de l’empresa, Jose Gonzalez. En l’actualitat, diversos clubs catalans empren la solució d’Oliver en el seu futbol formatiu, com l’AE Prat, el CF Montanyesa o la UE Sant Andreu, a més a més de diverses entitats de renom a l’Estat, com l’acadèmia del Real Madrid, l’Sporting de Gijón o el Levante UD.
“La idea va néixer després de quedar eliminats en un torneig de futbol amateur, quan entre els companys d’equip vam estar discutint qui corria més i qui havia de jugar en cada posició. Evidentment, eren opinions basades en observacions subjectives, no teníem cap número”, narra el CEO d’Oliver. La seva experiència com a emprenedor a l’Argentina en el sector de la intel·ligència artificial el va portar a investigar el mercat, i després d’adonar-se que no existia cap solució per mesurar les analítiques fora del futbol d’elit, va decidir crear-la pel seu compte. “Les que hi havia eren molt cares i difícils de fer servir, i no estaven preparades pel jugador semiprofessional o amateur”, afegeix.
El sistema d'Oliver es basa en un dispositiu IoT amb més de 10 sensors per captar dades, una IA que les tracta i compara i una app per visualitzar-les
La informació atlètica s’extreu gràcies a un dispositiu basat en la internet de les coses (IoT) que es col·loca dins de les sobrecanyelleres i que, gràcies als més de 10 sensors que incorpora, permet recaptar dades geolocalitzades. Aquestes mètriques en brut s’introdueixen en el sistema d’intel·ligència artificial que ha desenvolupat l’empresa, que s’encarrega de “recol·lectar les dades, individualitzar-les, comparar-les amb els diferents nínxols i aportar insights lligades a valors de referència”. Finalment, tota aquesta informació es mostra a l’usuari a través de dos suports, una plataforma web i una aplicació per a mòbils, que també compten amb una capa de gamificació, ja que permet fer comparacions entre amics i competir en diversos reptes, amb la possibilitat de liderar les taules de classificació de diferents accions, com la capacitat de salt o la velocitat màxima. “L’atleta està immers en un joc digital basat en les seves pròpies dades, i això fa que mantingui la motivació per continuar jugant”, considera Gonzalez.
De digitalitzar actes arbitrals a resums en vídeo automatitzats
El cofundador d’Oliver sosté que el sector es dirigeix “cada cop més cap a una automatització de paràmetres i seguretat”, un fet que permetrà que “es democratitzin les possibilitats”. Una predicció que va molt en la línia en què treballa Apúntamelo, una aplicació nascuda el febrer de 2020 pensada per digitalitzar totes les gestions que realitzen els àrbitres durant els partits, des de comprovar el llistat de jugadors fins a les anotacions de gols, assistències i amonestacions, i aprofitar aquesta informació per crear valor. “El món de l’esport s’està revolucionant i la tecnologia cada cop té més importància, i ens vam adonar que a l’esport amateur això no passava. Existeixen un munt d’estadístiques que la gent no té en compte. Recollint molt poques dades podem fer una anàlisi molt gran”, explica el desenvolupador i cofundador de la plataforma, Víctor Corbat.
La primera pedra del projecte és una aplicació mòbil que es posa a disposició dels àrbitres i que ve a substituir les tradicionals llibretes, un canvi que, segons els fundadors d’Apúntamelo, ha estat ben rebut pels encarregats de controlar el joc. A l’app s’hi apunten els golejadors, els assistents, la manera com s’ha fet el gol i les targetes ensenyades. Tota aquesta informació s’envia a través del núvol i es pot consultar des d’una plataforma web, de manera que els membres de l’equip que no puguin assistir al partit el poden seguir pràcticament en directe.
Corbat: “L’algoritme té en compte mil coses: els gols, les assistències, la classificació de l’equip i la del rival… Tots els jugadors tenen al final un rècord o surten en algun rànquing”
Tanmateix, el tracte de les dades no es queda aquí. La companyia ha desenvolupat un algoritme que interpreta tota aquesta informació de joc i l’empra per crear taules estadístiques, equips de la jornada i un sistema de puntuació que simula jocs com Comunio o LaLiga Fantasy, on cada jugador té una valoració monetària i els participants competeixen per formar els millors equips. “L’algoritme té en compte mil coses: els gols, les assistències, les amonestacions, la classificació de l’equip i la del rival, la rellevància dels gols… Tots els jugadors tenen al final un rècord o surten en algun rànquing”, detalla Corbat. “Si tu ets el porter de l’equip que va últim, acostumeu a rebre 10 gols i mantens la porteria a zero, això et donarà moltíssims punts, molt més que una porteria a zero del primer de la lliga”, exemplifica Ignacio Corbat, un altre dels cofundadors de l’empresa.
La darrera iteració de la companyia catalana és la realització de videoresums automatitzats dels partits. Aquesta tècnica es basa en l’ús d’una càmera que els àrbitres porten al tors i que enregistra tot el partit des d’una perspectiva subjectiva. Aquestes gravacions s’integren en un sistema d’intel·ligència artificial que també ha dissenyat l’empresa i que és capaç de detectar els gols i jugades més importants i generar vídeos de curta durada que sintetitzin el més rellevant dels matxs. La solució d’Apúntamelo és utilitzada en l’actualitat per set organitzadors de lligues de futbol sala i futbol 7 amateur de la demarcació de Barcelona, així com per altres entitats de Madrid i València.
Les càmeres IA que revolucionen el ‘streaming’ esportiu
L’audiovisual és també el camp d’especialització d’ATM Media, companyia catalana que ha esdevingut el proveïdor oficial a l’Estat espanyol i a part del mercat llatinoamericà de les càmeres automatitzades de Pixellot, companyia israeliana que lidera la innovació del sector. “El nostre factor clau és el fet que som multiesport i que estem molt enfocats en què, instal·lant la tecnologia en un pavelló, gravem tots els esports que es duen a terme”, assegura el director de desenvolupament de negoci d’ATM Media, Matteo Samaranch.
Aquestes càmeres es diferencien de qualsevol altra tecnologia d’enregistrament pel fet que basen el seu funcionament en la intel·ligència artificial. Amb tres models diferents (una càmera portàtil i dues de fixes, amb dues i quatre lents), Pixellot ha desenvolupat fins a 16 algoritmes diferents que regeixen el funcionament dels dispositius. D’aquesta manera, en funció de l’esport que s’estigui practicant, les càmeres sabran captar quines són les jugades més importants i els moviments que cal tenir en compte, i així seguir-los automàticament amb els lents de què disposa. Per tant, aquestes càmeres no només són aptes per competicions de futbol, sinó també per enregistrar partits de bàsquet, hoquei, futbol sala, voleibol, handbol o beisbol, entre altres.
Seguint la tendència de resta de companyies mencionades, un dels punts forts de les solucions d’ATM Media és l’estalvi de costos que suposa: “De mitjana hi ha uns 10 partits al cap de setmana, uns 40 partits al mes, i si calculem que el pagament mensual està entre els 400 i els 600 euros per càmera, et surt el partit a 10 euros”. L’empresa ha instal·lat la seva tecnologia en diversos clubs i organitzadors de tornejos, però una de les principals aplicacions és l’acord amb la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), amb la qual han posat en marxa el portal Esport+, una plataforma des d’on seguir els més de 400 partits en directe que se celebren cada cap de setmana en les competicions de 12 de les federacions que conformen l’entitat.
El futbol tecnificat que vindrà
Per Samaranch, l’aplicació dels algoritmes al streaming és una de les tendències tecnològiques més clares que viurà el món de l’esport en els pròxims anys: “El canvi més gran és l’arribada de la retransmissió automatitzada, sobretot per l’esport femení, el semiprofessional i l’amateur, ja que democratitza l’accés als continguts esportius a tot el món”. Víctor Corbet coincideix en el pes que tindrà l’automatització en el futur del futbol, però ho redirigeix cap a la captació de dades: “Ara, totes les estadístiques es continuen introduint manualment. Arribarem a un moment on, amb processament d’imatge, no caldrà tenir una persona darrere. Això ens permetrà universalitzar aquestes estadístiques i que hi tinguin accés lligues com les que treballen amb nosaltres”.
Gonzalez: “S’està lluitant molt per l’automatització de qüestions relacionades al joc per evitar discussions. El futbol és un joc de moltes discussions, simulacions i trampes”
Per la seva banda, Gonzalez alerta que “el futbol és l’últim dels grans esports de masses a incorporar tecnologies”, posant com a exemple el videoarbitratge, tècnica implementada en el darrer lustre, mentre que “l’ull de falcó del tenis té més de 15 anys”. El cofundador d’Oliver apunta que “s’està lluitant molt per l’automatització de qüestions relacionades al joc per evitar discussions”, ja que “el futbol és un joc de moltes discussions, simulacions i trampes”. En aquest sentit, Corbat creu que l’ús de les càmeres a través de la plataforma d’Apúntamelo ha ajudat a reduir els incidents en el camp: “Típicament, hi havia picabaralles i insults, i el fet que hi hagi una càmera fa que la gent vagi amb més prudència”. Tanmateix, tot i els clars beneficis de l’automatització i l’ús del big data al futbol, Gonzalez tem sobre les possibles implicacions negatives de l’ús d’aquesta tecnologia: “El risc és que el joc es converteixi en una qüestió extremadament atlètica, i potser la improvisació de jugadors creatius pot quedar relegada a un segon lloc”.