Director general de BETWEEN Technology

Les nostres filles seran STEM

"Cal donar visibilitat a les dones del passat o contemporànies que puguin servir de referents per a les nenes"

En aquest article us vull parlar del talent femení en l'àmbit de la tecnologia. Començo donant-vos un parell de dades per posar context. Per una banda, només el 18% dels i les especialistes IT d'Europa són dones, segons la Comissió Europea. Per l’altra, l’ABC of Gender Equality situa el percentatge mitjà a Europa de pares que esperen que els seus fills estudiïn carreres tècniques és un 27% major quan són nens que quan són nenes.

Crec que avui dia tothom ja coneix el significat de l'acrònim STEM. però, per si de cas començo explicant-ho: es tracta de les inicials de les paraules Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques en la seva versió anglesa (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Es tracta, doncs, de totes aquelles disciplines tècniques que tenen unes característiques comunes com poden ser el pensament crític, la resolució de problemes o la creativitat.

Hi ha tot un moviment que va relacionat amb la figura del gènere femení i l'STEM. Ja fa uns anys que aquest acrònim ha aconseguit generar molt de soroll i en aquest sentit han aparegut moltes iniciatives que recolzen l'empoderament de la dona en l'àmbit tecnològic, començant ja a edats molt primerenques. Crec que és molt important que entre tots contribuïm a revertir aquesta situació de desigualtat en la presència de les dones al sector tecnològic. Hem de posar el nostre gra de sorra en l'àmbit individual i en l'àmbit empresarial. Hi ha moltes maneres de fer-ho i vull aprofitar aquest article per explicar-ne algunes.

1. Donar visibilitat.

El fet de parlar-ne i preocupar-se pel tema ja genera tot un seguit de reaccions que ajuden a generar consciència i fomentar que més persones puguin contribuir a la causa. Una bona manera és parlar-ne a les xarxes socials i escriure al respecte. Per exemple, destacant bones pràctiques que aneu coneixent i realçant el rol de les dones que hi ha al costat vostre visibilitzant els seus èxits perquè serveixin de referents.

2. Amb referents femenins.

Llegia l'altre dia al llibre Atreveix-te a fer les coses a la teva manera de Iolanda Batallé que el problema de les dones és la falta de models i referents a seguir. Explica que els homes des de fa mil·lennis que en tenim i que per tant ens és fàcil trobar-ne un amb qui emmirallar-nos. Cal donar visibilitat a aquelles dones del passat o contemporànies que puguin servir de referents per a les dones i noies actuals. Donar visibilitat a referents femenins és clau perquè les noies decideixin cursar estudis STEM.

"Cal donar visibilitat a aquelles dones del passat o contemporànies que puguin servir de referents per a les dones i noies actuals"

3. Amb beques per a talent femení.

Existeixen multitud d'opcions per ajudar que més noies accedeixin a carreres tecnològiques. Com a empresa es pot fer una acció dins del pla d'igualtat que, per exemple bequi, una noia per cursar una carrera tecnològica. També es poden fer beques per cursar estudis de lideratge per fomentar més dones en càrrecs directius.

4. Crear una xarxa de dones.

A la teva empresa o a la teva organització pots contribuir a crear una xarxa de dones que ajudi a empoderar a totes les treballadores mitjançant programes de mentoria i formacions específiques. Aquesta xarxa serà més potent si compta també amb la implicació del gènere masculí. Cal dir que ja hi ha moltes empreses que estan fent aquesta mena d'iniciatives.

5. Fer d'altaveu dels biaixos de gènere.

Avui en dia encara persisteixen molts biaixos respecte de la dona, especialment en el món laboral. Ens trobem amb casos de discriminació o prejudicis pel fet de ser dona. Cal prendre'n consciència de la seva existència i buscar la manera d'erradicar-ho a través de formació en sensibilització i de polítiques que fomentin el principi d'igualtat d'oportunitats.

6. Donant suport a les iniciatives.

Existeixen multitud d'iniciatives per part d'empreses i associacions, i sempre és positiu sumar-s'hi. Hi ha manifestos als quals un s'hi pot adherir. Existeixen trobades que contribueixen a generar consciència. Qualsevol iniciativa suma i pot ajudar a contribuir. En aquest enllaç podeu trobar una bona mostra de les iniciatives que existeixen: https://stemwomen.eu/stem-dashboard/iniciativas-stem/

“Hi ha menys nenes que estudien carreres tècniques que nens és perquè inconscientment mirem diferents dels nostres fills i filles”

7. Mirant les nostres filles amb els mateixos ulls que als nostres fills.

Explica en David Bueno que un dels motius de per què hi ha menys nenes que estudien carreres tècniques que nens és perquè inconscientment mirem diferents dels nostres fills i filles. Si ens venen amb un problema matemàtic que han resolt correctament la mirada canvia si és un nen o una nena. La mirada al nen és de major confiança i aprovació que a la nena. Això fa que més nens s'animin a prosseguir el camí de les carreres tècniques.

Aquestes són només algunes idees de maneres de contribuir a fer que hi hagi igualtat en el sector tecnològic i a què més dones accedeixin a posicions directives. N'hi ha moltes més i espero que cadascú sàpiga trobar les que millor li funcionin.

Etiquetes