Director mèdic i cofundador d'Abi Global Health

El ‘power’

"Els 'lobbies' de salut estan creant les seves pròpies iniciatives digitals per no perdre el control sobre els pacients"

Pocs mesos després de deixar la pràctica clínica com a psiquiatre, em vaig trobar acompanyant un famós cirurgià barceloní a una visita a Angola. El projecte, en el qual treballava la meva nova empresa conjuntament amb un grup de metges de Barcelona, volia aprofitar l'existència d'algunes infraestructures hospitalàries modernes en aquest país africà per establir una connexió Luanda-Barcelona en la qual alguns metges i centres barcelonins col·laborarien amb metges locals i tindrien cura de pacients angolesos tant a Luanda com a Barcelona. En aquell moment, a la capital d'Angola hi havia unitats de radioteràpia per estrenar, centres d'hemodinàmica aturats i quiròfans d'última generació sense personal d'infermeria, ni cirurgians formats en tècniques de cirurgia endoscòpica o mínimament invasiva. Coses del petroli i la corrupció.

Després de passar un primer dia visitant hospitals, quan ens trobàvem sopant a un restaurant amb vista a la badia de Luanda, el cirurgià, que no tenia molt clara la utilitat de la seva visita, es va aturar, em va mirar als ulls i em va preguntar: "Però vosaltres teniu power?". "Què vols dir?", li vaig contestar. "No saps què és el power? El power són els pacients. Si no tens pacients, no tens res". En aquell moment, em va semblar una frase curiosa, més enllà d'una forma un xic cursi de referir-se als pacients. Però amb els anys, a través dels diferents projectes en els quals he estat involucrat, he anat entenent que, aquest power del que parlava aquest cirurgià, és un aspecte clau de la innovació en salut. Arribar als pacients és molt difícil i això explica moltes coses.

“El ‘power’ és un aspecte clau de la innovació en salut”

Quan donem una ullada als projectes de salut digital amb més finançament a Europa, trobem empreses com Babylon (1.100 milions de dòlars), Kry (568milions de dòlars), Doctolib (815 milions de dòlars) o Docplanner (140 milions de dòlars). Són empreses digitals que estan rebent any rere any inversions millonàries. Però una gran part d'aquestes inversions no va destinada a crear eines tecnològiques per millorar la vida dels pacients, sinó que té com a objectiu captar pacients, obtenir power. I aquest power, com es pot deduir per les inversions rebudes, és extremadament car.

Els diferents actors de l'immens sector de la salut, batallen a cop de talonari per controlar el patient journey (metodologia per analitzar la cadena de valor i els processos). Aquestes empreses digitals com Babylon o Kry competeixen no només amb altres tecnològiques, sinó, sobretot, amb els actors de tota la vida, que són els que realment tenen el power: hospitals, asseguradores, administració pública, farmacèutiques i farmàcies. Són lobbies immensos que, a mesura que es veuen obligats a introduir canvis, van creant les seves pròpies iniciatives digitals amb el propòsit de no perdre el control sobre els pacients.

“A mesura que els ‘lobbies’ de salut es veuen obligats a introduir canvis, van creant les seves pròpies iniciatives digitals amb el propòsit de no perdre el control sobre els pacients”

Les asseguradores de salut, per exemple, estan integrant proveïdors de salut digitals creant plataformes de serveis com Savia (Mapfre), Blua (Sanitas), Quiero cuidarme (DKV), etc. Les farmacèutiques estan introduint iniciatives digitals beyond the pill a molts dels seus productes i ho aniran fent cada cop més (Ginecanesten ofereix Ginecaneschat a través de Meeting Doctors). Fins i tot empreses de gran consum estan creant iniciatives digitals per acompanyar els seus productes de salut o wellbeing (Enfamil/Reckitt ofereix gratuïtament consultes amb pediatres a cinc països d'Amèrica de la mà d'Abi Global Health).

Així doncs, fins ara, el sector salut "tradicional" ha estat relativament a recer, a través del seu control del patient journey, de la transformació digital. Em refereixo a aquella transformació que demoleix els fonaments d'un sector per tornar a construir-ne un de nou. Les successives iniciatives digitals en salut, acompanyades d'inversions més o menys copioses, hauran de tenir en compte com poden aconseguir el power, quin és el seu cost, i si els surt a compte competir o més aviat col·laborar per convertir-se en peces clau en el funcionament d'un sector, que, com a mínim a mitjà termini, continuarà controlat pels mateixos gegants que fins ara.

“Les iniciatives digitals en salut hauran de tenir en compte com aconseguir pacients i si han de competir o col·laborar”

Etiquetes