Desenvolupen un robot per al transport autònom de materials en entorns industrials

La màquina pot moure càrregues de fins a 200 kg i incorpora una interfície basada en BIM que li permet determinar la seva pròpia localització

Redacció

El robot desenvolupat per Robotnik i Eurecat és capaç de transportar càrregues de fins a 200 kg de manera autònoma
El robot desenvolupat per Robotnik i Eurecat és capaç de transportar càrregues de fins a 200 kg de manera autònoma | Eurecat

L’empresa Robotnik i el centre tecnològic Eurecat han desenvolupat un robot terrestre pensat per al transport autònom de materials en els sectors de la indústria i de la construcció. L’objectiu de la màquina, desenvolupada dins del projecte europeu COBOLLEAGUE, és navegar de manera autònoma i eficient tant per zones urbanes com pels terrenys irregulars propis dels entorns industrials exteriors, així com servir com a complement per al treball humà.

“El projecte COBOLLEAGUE posa de manifest, una vegada més, la utilitat de la robòtica mòbil per a aplicacions en les quals es realitzen tasques repetitives”, explica Roberto Guzmán, CEO de Robotnik. L’empresa, que va ser fundada el 2002 a València i és una de les líders del sector a Europa, s’ha encarregat principalment de proveir la solució mecatrònica i del desenvolupament del disseny conceptual, mentre que Eurecat ha implementat la interfície basada en BIM (Building Information Model) que permet al robot accedir a un mapa 3D del model de referència i determinar la seva pròpia localització a l’entorn de construcció.

Amb aquesta tecnologia, el robot és capaç d’executar les tasques de transport entre plantes mentre identifica i evita els possibles obstacles i buits per on podria caure. A més, el seu disseny inclou recursos que permeten el seguiment de persones, la detecció de gestos i el control basat en la veu. L’estructura de la màquina, una base mòbil modular tot terreny d’alta mobilitat, permet moure càrregues de fins a 200 kg.

El robot, desenvolupat sota el projecte COBOLLEAGUE, incorpora tecnologia de seguiment de persones i control basat en la veu

El director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Daniel Serrano, afirma que “després de més d’una dècada d’R+D en localització i navegació autònoma, en aquest projecte hem aconseguit desenvolupar una localització i mapatge en 3D que aprofita el model de l’edifici extret directament de BIM”. Aquest sistema permet fer un seguiment de l’estat de la construcció i marcar les actualitzacions del model de referència, a més d’implementar una interfície treballador-robot multimodal, la qual cosa permet que el robot segueixi els treballadors de forma totalment segura.

COBOLLEAGUE ha estat recolzat pel projecte ESMERA (European SMEs Robotics Applications), en la seva convocatòria de solucions robòtiques a desafiaments industrials. ESMERA és un consorci format per quatre centres tecnològics i tres partners industrials coordinat pel Laboratori per a sistemes de fabricació i automatització de la Universitat de Patras, que és finançat pel programa europeu de recerca i innovació Horitzó 2020.