El Govern i la UdG impulsen l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya

L’organisme vetllarà pel desenvolupament d’una tecnologia sostenible i que millori el benestar de la ciutadania

Categories:

Redacció

Presentació telemàtica de l'Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya
Presentació telemàtica de l'Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya | Cedida

El govern de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Girona (UdG) han presentat l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, un organisme nascut d’acord amb el Pla Estratègic UdG2030: la suma d’Intel·ligències. L’objectiu és estudiar en detall les conseqüències ètiques i legals, i els riscos i oportunitats de la implantació de la intel·ligència artificial (IA) en la nostra vida diària des d’un punt de vista transversal i vetllar perquè la tecnologia s’apliqui per millorar el benestar de les persones de manera segura, justa i respectant les nostres normes socials i culturals.

El passat 18 de febrer de 2020, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, Catalonia.AI, una estratègia de país transversal, multisectorial i centrada en les persones que vol aprofitar tot el potencial de la IA en benefici de la societat i fer de Catalunya un pol tecnològic mundial en tecnologia d’intel·ligència artificial. En confluència amb els interessos de la UdG en el marc del seu pla estratègic, que contemplava la creació d’un observatori, neix aquest nou organisme.

L’entitat compta amb un pressupost de 250.000 euros per al període 2020-222 finançats principalment pel Departament de Polítiques Digitals en el marc de l’estratègia Catalonia.AI.

Àmbits d’actuació

Per assolir els objectius, l’Observatori treballarà amb indicadors i informes que permetin fer el seguiment de la IA a Catalunya; programarà jornades i tallers de debat, així com activitats de conscienciació ciutadana; col·laborarà amb altres entitats internacionals; i comptarà amb un Consell Assessor amb perfils de diferents entorns (acadèmic, tecnològic, humanístic, legal, econòmic, etc.) perquè puguin orientar les accions desenvolupades en els diferents àmbits d’actuació.

 

 

 

 

Per tal de garantir la coordinació de les accions i el seguiment del desenvolupament de l’Observatori, s’estableix un Comitè de Seguiment integrat per dos representants del Departament de Polítiques Digitals i dos representants de la Universitat de Girona.