La UOC crea un simulador de realitat virtual d’operacions quirúrgiques

La plataforma pemet entrenar les habilitats psicomotores dels metges mitjançant la tecnologia

Categories:

Redacció

La UOC desenvolupa un simulador de realitat virtual per practicar cirurgies
La UOC desenvolupa un simulador de realitat virtual per practicar cirurgies | Pixabay

La Universitat Oberta de Catalunya treballa juntament amb la Universitat de Manizales, a Colòmbia, per crear un simulador de realitat virtual d'operacions quirúrgiques que ajuda a entrenar les habilitats psicomotores dels metges. El programa destaca pel seu baix cost en relació amb altres entorns virtual, factor que propicia l'accessibilitat d'un sector molt més ampli d'aprenents però també de cirurgians experts.

El projecte és un entorn virtual en 3D que reprodueix situacions semblants a les d'una operació, fent ús de formes geomètriques. L'usuari ha de fer diverses proves que simulen les accions que faria en la vida real i la mateixa eina genera un feedback en temps reals sobre la precisió amb la qual s'ha dut a terme l'exercici i el resultat general de la prova. El cirurgià pediàtric Fernando Álvarez-López ha afirmat que “aquests simuladors permetran als cirurgians entrenar totes aquestes competències des del despatx, o fins i tot des de casa, per poder perfeccionar la tècnica".

Proves del projecte

El programari ha estat posat a prova amb 148 usuaris, dels quals 100 són estudiants de pregrau, 20 residents de cirurgia, 28 experts en la matèria i professionals de l'Hospital Vall d'Hebron. Els resultats d'aquest estudi validen la seva viabilitat per la formació de cirurgians en qualsevol etapa de la seva carrera mèdica.

Els creadors de l'aplicació ja treballen per estendre l'ús de la solució a més sectors. El pròxim objectiu és llançar una versió que es pugui descarregar directament d'internet, i consideren incloure ulleres de realitat virtual.