El futur dels FGC es troba en el 5G

La xarxa ferroviària es planteja el repte d’arribar al 2023 amb la implantació de millores digitals com el contactless i la identificació biomètrica

Categories:

Redacció

Les noves mesures tecnològiques suposaran una millora en l'experiència de l'usuari dins de les infraestructures dels FGC
Les noves mesures tecnològiques suposaran una millora en l'experiència de l'usuari dins de les infraestructures dels FGC | FGC

Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han presentat un projecte pilot d'implantació de la tecnologia 5G a la xarxa de transport públic. La companyia ha anunciat en un comunicat que, com a part de la seva estratègia digital, la nova xarxa d'alta velocitat permetrà optimitzar els recursos i la millora de la comunicació interna. Una d'aquestes primeres mesures serà la implementació del contactless i la identificació biomètrica a les estacions de l'L8, Urgell, Francesc Macià i Gràcia, entre l'any 2024 i 2026, coincidint amb el moment en què es posarà en marxa l'enllaç entre les línies del Vallès i del Llobregat.

Aquesta mesura facilita l'accés dels viatgers a les instal·lacions i aporta fluïdesa, ja que evita que s’hagin de creuar els torns de pas. A més, la nova estratègia digital presenta també un benefici per al medi ambient, reduint el consum de paper. De moment, l'únic problema que hi ha és la legislació envers el reconeixement biomètric, que encara s'està estudiant.

A part de les millores en l'entrada a les instal·lacions, també es plantegen altres reptes a curt termini com la sensorització de la flota, que permetrà anticipar-se a possibles avaries i garantir una puntualitat del 100%. També es vol introduir sistemes de megafonia intel·ligents, capaços d'ajustar el seu volum tenint en compte les condicions de l'ambient.

De fet, el 5G no suposarà únicament una millora en les instal·lacions que pugui percebre l'usuari, sinó que també plantegen el projecte 5G-Picture, que consisteix en l'agrupament de totes les connexions sense fils, de telecomunicacions i de sistemes de seguretat que conformen l'estructura dels FGC. Aquestes tecnologies convergiran donant lloc a un sistema de xarxes òptiques que asseguren l'optimització dels recursos i la millora de la comunicació interna.

A més a més, Ricard Font, president dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, defensa la idea que la ciutat de Barcelona, i Catalunya en general, siguin considerades com un ambient innovador que aculli i adopti les noves tecnologies en benefici tant de l'empresa com de la ciutadania i del medi ambient.