Girona posa a prova un sistema de paqueteria intel·ligent i de zero emissions

El pla pilot porta vuit bústies a diferents barris de la ciutat per posar a prova el sistema de manera gratuïta fins al juny del 2021

Categories:

Redacció

Girona instal·la bústies intel·ligents a la ciutat per reduir el trànsit de vehicles i la contaminació
Girona instal·la bústies intel·ligents a la ciutat per reduir el trànsit de vehicles i la contaminació | Departament de Polítiques Digitals

L’Ajuntament de Girona ha engegat un pla pilot de paqueteria intel·ligent i de zero emissions a la ciutat que consisteix en la instal·lació de vuit bústies a la via pública per a la distribució de paquets a través de vehicles elèctrics. Aquests armaris, coneguts com Smart Points, estan repartits per diferents barris i a l’abast de ciutadans, empreses i establiments per deixar o recollir paquets.

Per fer ús de la taquilla només s’ha d’accedir a la pàgina web smartpoint.city, des de qualsevol dispositiu digital, i registrar-s’hi gratuïtament. Un cop oberta, es pot deixar el paquet a dins, tot indicant el número de telèfon del destinatari. Tot seguit, l’empresa Smart Point Girona es posarà en contacte amb el destinatari del paquet per acordar lloc i hora on recollir-lo, i un vehicle elèctric s’encarregarà de distribuir les comandes entre els diferents armaris de la ciutat. D’aquesta manera, s’aconsegueix tenir una xarxa pública de paqueteria de zero emissions, que complementa les entregues d’empreses repartidores.

Els usuaris han de registrar-se al web, deixar el paquet a la bústia amb la informació pertinent i esperar que Smart Point Girona l’entregi al destinatari

De moment, el servei és totalment gratuït, tant per a la persona que envia el paquet com per a la que el rep.

Reduir el trànsit i la contaminació

El pla pilot s’estendrà a Girona fins al juny del 2021. Els principals beneficis d’aquest sistema innovador són la reducció de furgonetes que circulen per dins de la ciutat i de la contaminació. Concretament, i segons un estudi de l’empresa, es calcula que amb els Smart Points es reduirà un 22% el nombre de vehicles de missatgeria que es mouen pel municipi cada mes, cosa que significa una reducció d’1,3 tones de CO₂ al mes.

La mesura permet reduir la circulació de vehicles i impulsar el comerç en línia a les botigues de barri

Per tal de promoure i ajudar el comerç local, la companyia s’ha posat en contacte amb les botigues i els oferirà de manera gratuïta el servei d’enviament de productes a través dels armaris intel·ligents per fomentar el comerç electrònic. Un altre dels punts destacats és que aquest sistema permet tenir una experiència segura d’entrega de paquets sense interacció entre persones, minimitzant el risc de contagi de la covid-19.

Aquest és un projecte pioner a tot Catalunya dut a terme dins el Laboratori SmartCatalonia, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb la col·laboració del consistori i de l’empresa Smart Point Girona.

Etiquetes