Salut engega un programa per estudiar l’aplicació d’eines amb IA al sistema sanitari públic

La iniciativa, liderada per un grup d’experts, preveu millorar l’atenció al pacient amb diagnòstic més primerencs i acurats, i fer més eficient el servei

Categories:

Redacció

Salut/IA és el nou programa de la Generaliat per avaluar la integració d'eines d'intel·ligència artificial al sistema sanitari públic
Salut/IA és el nou programa de la Generaliat per avaluar la integració d'eines d'intel·ligència artificial al sistema sanitari públic | Artem Podrez (Pexels)

El Departament de Salut ha fet el primer pas per començar a incorporar la intel·ligència artificial (IA) al sistema sanitari català a través del programa Salut/IA. La iniciativa avaluarà prop d’un centenar d’eines aplicables a diferents àmbits per fer-ne el seguiment i valorar la seva inclusió al servei d’atenció públic. El propòsit final de la iniciativa, conformada per un grup d’experts, és millorar el diagnòstic dels pacients i fer més eficient el sistema.

En una primera fase, el programa està identificant aquelles eines amb potencial per a ser aplicades. Un cop detectades les necessitats i les possibles aplicacions, el programa validarà les eines, que posteriorment hauran de ser validades per poder aplicar-les al sistema. En aquest sentit, el doctor José Ibeas, director del programa Salut/IA, ha admès que és complicat concretar un termini d'aplicació d'eines d'IA. "El gran problema de la medicina, que és la seva fortalesa, és que qualsevol cosa que s'utilitzi en benefici del pacient ha d'estar validada i certificada, i això requereix un temps", ha assegurat.

Tal com ha assenyalat el conseller de Salut, Manel Balcells, els àmbits on s'han detectat projectes d'IA més avançats és en el diagnòstic de càncer de pell, la retinopatia diabètica o la radiografia de tòrax. "Estem parlant de l'aplicació clínica de la IA com a instrument per ajudar a l'hora de prendre decisions, però sempre sota la tutela del clínic i com a element per tenir informació", ha insistit.

A l'Hospital Clínic, fa més de cinc anys que treballen amb eines d'IA per donar suport als professionals en el diagnòstic dels melanomes i tractar de democratitzar aquesta tecnologia per a la prevenció i cribratge precoç de la malaltia en la població general. En concret, han desenvolupat algoritmes per a la classificació de tumors de la pell amb fotografia digital d'alta precisió en el laboratori, i estan treballant en models predictius de pronòstic amb IA dels pacients amb càncer.

En aquest sentit, el doctor Josep Malvehy, coordinador de la Unitat de Càncer Cutani i d'Innovació de l'Institut de Medicina i Dermatologia del Clínic, ha alertat que a Europa cada vegada serà més complicar accedir al dermatòleg per una manca d'especialistes generalitzada i a un augment dels casos de càncer de pell. Per tal de revertir la situació, ha defensat que l'atenció primària "juga un paper fonamental" perquè, en un futur, podrien utilitzar escàners i dispositius especialitzats amb algoritmes per detectar o descartar lesions a la pell i, posteriorment, derivar al dermatòleg els pacients amb diagnòstics més greus. Tot, amb l'objectiu de fer més eficient el sistema i descarregar de feina alguns camps.