Denuncien Facebook per la “censura arbitrària” d’informacions sobre la crisi climàtica

Una cinquantena d’estudiosos i divulgadors acusen la xarxa social d’esborrar enllaços a la plataforma del divulgador català Ferran Puig, entre altres estudiosos

ACN

Científics i divulgadors denuncien Facebook per censurar, entre altres, continguts del català Ferran Puig sobre el canvi climàtic
Científics i divulgadors denuncien Facebook per censurar, entre altres, continguts del català Ferran Puig sobre el canvi climàtic | CC0

Més d'una cinquantena de científics, enginyers, filòsofs i divulgadors denuncien en un manifest la "censura arbitrària" de Facebook d'informacions amb base científica sobre la crisiclimàtica, però que no coincideixen "amb el discurs oficial que arriba al gran públic". La declaració ha estat presentada aquest dimarts després que la plataforma hagi bloquejat els enllaços al blog Usted no se lo cree de l'enginyer Ferran Puig Vilar i recull el cas de la divulgadora científica britànica Gaia Vince, que publica en revistes com Science i ha estat editora de Nature. El text recull el "rigor científic" i "l'honestedat intel·lectual" dels dos autors i alguns tenen previst abandonar la xarxa social com a protesta.

En la roda de premsa de presentació del manifest, Puig Vilar ha explicat que durant l’agost diversos usuaris van tenir problemes per compartir enllaços del seu blog. Facebook responia que el lloc web no complia amb les normes comunitàries, que la informació no era veraç o que feia spam. El divulgador ha negat les acusacions i ha assegurat que ha intentat posar-se en contacte amb la xarxa social, però no ha obtingut resposta. Així mateix, ha assegurat que els posts publicat a la plataforma que portaven al seu lloc web han desaparegut.

El manifest acusa Facebook de bloquejat els continguts perquè són narratives que demanen canviar l’statu quo econòmic i social davant la crisi climàtica, i de generar un “doble dany” per impedir l’accés a la informació i per projectar una una "vetllada acusació de falsedat" sobre aquests continguts per fer-los "callar".

Els signants de la declaració exigeixen a la xarxa social de Mark Zuckerberg que "respecti la llibertat d'expressió, i singularment la de base científica" i que "restitueixi la integritat i el bon nom dels blogs censurats". Com a mesura de protesta i de pressió, alguns d'ells aturaran l'activitat en aquesta xarxa social.

Entre els noms que figuren com a impulsors de la declaració hi ha experts àmpliament reconeguts pel seu treball de divulgació, entre els quals Jordi Solé Ollé, coordinador del projecte de recerca europeu MEDEAS sobre límits ecosistèmics; Olga Margalef, investigadora del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) o Antonio Turiel, científic de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC. Turiel ha anunciat en el seu blog 'The Oil Crash' que abandona Facebook per la "censura implacable" que la xarxa social ha aplicat al lloc web de Puig Vilar.