Google substitueix les contrasenyes per les ‘passkey’

El nou sistema de seguretat utilitza tecnologies de reconeixement facial i dactilar per lluitar contra tàctiques com el ‘phishing’

Categories:

Redacció

Les passkey estan dissenyades seguint l'estàndard acordat per Google, Apple i Microsoft
Les passkey estan dissenyades seguint l'estàndard acordat per Google, Apple i Microsoft | Pixabay

Google diu adeu a les contrasenyes. La multinacional estatunidenca ha apostat fermament per les passkey, un nou sistema de ciberseguretat basat en tecnologies de reconeixement facial i dactilar que ha incorporat en la darrera actualització del navegador Chrome per a Windows 11, Android i macOS després de dos mesos en fase de proves. Aquest sistema permetrà iniciar sessió en les pàgines web compatibles sense haver d’introduir l’usuari i clau.

A diferència de les contrasenyes, que són un únic codi fàcilment captat per tercers a través de mètodes com el phishing, les passkey estan formades per dades encriptades molt més complexes i emmagatzemades al dispositiu o al núvol a les quals només es pot accedir a través del reconeixement facial o dactilar. D’aquesta manera, fins i tot en cas que algú aconsegueixi el codi d'accés d’un usuari, no el podria fer servir, ja que és d’un sol ús i necessitaria les dades biomètriques de la persona en qüestió per fer-lo servir. Un altre dels beneficis d’aquesta solució és oblidar-se de la necessitat de recordar contrasenyes, les quals sovint són fàcilment desxifrables.

Google ha estat una de les primeres a implementar les passkey en els seus serveis, però no són l’única empresa que aposta per aquesta solució. De fet, el seu disseny es basa en un estàndard acordat conjuntament amb Apple i Microsoft en l’anomenada Aliança FIDO. L’empresa de la poma també havia anunciat que implementaria un sistema similar a finals de 2022, però ara per ara encara no l’ha aplicat.