La intel·ligència artificial també celebra les festes de Nadal

Els algoritmes poden tenir la clau per felicitar aquestes dates de manera creativa i aconseguir que el Pare Noel enviï un missatge personalitzat

Categories:

Redacció

La intel·ligència artificial se suma a les celebracions de Nadal
La intel·ligència artificial se suma a les celebracions de Nadal | Mohamed Hassan / Pixabay

Qui no recorda l’esclat dels vídeos d’elfs ballant amb les cares dels nostres familiars i amics per celebrar l’arribada de les festes de Nadal? Tothom ha estat víctima en algun moment de la seva vida d’un d’aquests muntatges, una proposta que probablement enguany, amb l’arribada de sistemes d’intel·ligència artificial com Dall·E, ha quedat desfasada. I és que aquest 2022 pot ser l’any de la vertadera cursa per veure qui aconsegueix la targeta més creativa.

Començant precisament per aquesta eina, podem descobrir propostes de tota mena. Ara bé, si algú que utilitzi la plataforma en català pensa que podrà aconseguir imatges creatives amb el Tió, el caganer o qualsevol altre element de la cultura catalana per Nadal, més val que no ho intenti. De debò s’hi pot trobar un Tió o un caganer en aquestes imatges?

Tot i que els resultats no siguin del tot satisfactoris, sí que podem donar-li una segona oportunitat al sistema. Amb paraules més genèriques com ‘Nadal’, ‘família’, ‘felicitat’ o ‘regals’, podem tenir la base per acabar d’arrodonir una postal diferent.

Un missatge i una cançó únics al món

Una altra opció és demanar directament al Pare Noel que enviï un missatge a qui nosaltres vulguem. Si es tracta d’una criatura, la sorpresa està assegurada. Aquesta és la proposta de Synthesia, que ha creat una plataforma per personalitzar felicitacions i fer que el Pare Noel o la Mare Noel el dictin amb la seva veu. I amb imatge, és clar, perquè els més escèptics no tinguin arguments en contra de la seva autenticitat!

Per als qui prefereixin tenir una conversa en viu i en directe amb l’avi més estimat del món, i demanar-li que desitgi unes bones festes a la família, o potser recordar que han de ser bons minyones i minyones si volen regal, tenen el seu xatbot. L’eina va ser creada durant la pandèmia del coronavirus, però va tenir tant èxit que els mateixos elfs van convèncer el Pare Noel per mantenir aquesta finestra oberta.

I si algú està cansat de les nadales de sempre i busca donar una mica més de vida a les festes d’enguany, pot fer una ullada a la cançó creada pels algoritmes d’un grup d’investigadors de la Universitat de Toronto. Mitjançant la fotografia d’un arbre decorat amb boles de colors i llumetes, i amb diverses capses ben embolicades als peus, la intel·ligència artificial amb la qual treballen ha creat una lletra i una melodia úniques. Potser no s’assembla gaire al Jingle Bell de sempre, però pot servir per fer una mica la gràcia i saber que, per molt que la tecnologia avanci, no tot serveix contra els costums més arrelats.

 

La solució ràpida a la tria de regals

Escollir el millor obsequi per a cada persona no és gens fàcil, i any rere any es fa més feixuc. Es  pot ser sempre creatiu, original i únic? Potser sí, però amb l’ajuda de les dades i la tecnologia. La start-up catalana Regality ha entrenat una intel·ligència artificial perquè, a partir d’un qüestionari per obtenir informació sobre la persona regalada, ofereixi idees de regals. Entre la informació que demana hi ha l’edat, el sexe, els trets de la seva personalitat i interessos. Tot això es creua i els algoritmes donen resultats que van des de rams de flors o capses amb esmorzars especials, fins a videojocs, ninots de personatges de pel·lícules, làmines artístiques o complements per a la bicicleta.

Seguir el recorregut del Pare Noel

No es tracta d’una proposta basada en intel·ligència artificial, però sí que pot entrar en la classificació de jocs i propostes digitals. I és que Google fa temps que té a l’abast dels més menuts un espai per jugar i divertir-se alhora que aprenen sobre matèries com geografia amb l’excusa de saber on es troba el Pare Noel la mateixa Nit de Nadal.

Si se segueix el recorregut que recorre amb els trineus i els rens, es pot aprendre sobre les ciutats que visita i descobrir-la amb fotografies reals. Si algú s’avança al dia clau, al llarg del mes de desembre pot gaudir de jocs com llançar-se boles de neu per evitar que un elf s’endugui els regals o fer-se un selfie amb el Pare Noel. La proposta està disponible en català.