L’OIE calcula una demanda de 200.000 nous enginyers durant els pròxims 10 anys a Espanya

Les dones conformen el 20% del sector i cobren un 43% més que la mitjana estatal, però existeix una bretxa salarial del voltant d’un 10%

Categories:

RedaccióACN

El sector de l'enginyeria té una ocupació pràcticament total a l'Estat espanyol, amb només un 2% d'atur
El sector de l'enginyeria té una ocupació pràcticament total a l'Estat espanyol, amb només un 2% d'atur | ThisisEngineering RAEng (Unsplash)

L'Observatori de l'Enginyeria d'Espanya (OIE), organisme del qual formen part la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC), preveu que caldran 200.000 nous enginyers els pròxims 10 anys a l'Estat espanyol, d’acord amb el seu primer informe. El document assegura que en total hi ha 750.000 professionals de l’enginyeria al país, amb una ràtio de 15,7 enginyers per cada 1.000 habitants. Aquesta xifra és superior a la d’altres territoris europeus com França (14,4) o Itàlia (11), però inferior al d’Alemanya (20,4).

Segons l'informe, un 65% dels treballadors ha cursat formació com a enginyers tècnics o graduats en enginyeria, mentre que un 35% són enginyers o màster en enginyeria. El document també corrobora que es tracta d’una professió rejovenida i internacionalitzada, atès que el 40% dels enginyers d'Espanya tenen 35 anys o menys i el 31% mantenen relacions professionals amb persones i entitats de l’estranger en el seu dia a dia. No només això, sinó que l’atur és pràcticament inexistent, només del 2% entre els titulats en l’especialització, i el 86% de les més de 500 empreses consultades a l'informe declaren que necessitaran contractar més enginyers en els anys vinents.

Pel que respecta a la distribució de gènere, un 20% dels professionals del sector són dones, una xifra similar a la de França (22%), Itàlia (18%) o Alemanya (17%). Cal mencionar que els salaris d’elles es troba un 43% per sobre de la mitjana salarial de l’Estat espanyol, mentre que en els homes la diferència és del 27%. Tanmateix, l'estudi confirma que hi ha una bretxa salarial entre enginyers homes i dones de l'ordre del 10%. La mitjana al conjunt de la població activa a Espanya se situa al 24%, però l'OIE considera que “cal eliminar com més aviat millor” aquesta diferència.