Les professions que sobreviuran a la pandèmia són digitals, globals i ambientals

Els futurs treballadors hauran de tenir coneixements transversals per adaptar-se a la introducció de la tecnologia en l’economia

Categories:

Redacció

La tecnologia ja és part de qualsevol professió
La tecnologia ja és part de qualsevol professió | Pixabay

La covid-19 ha sacsejat el món laboral i molts llocs de feina de sectors estables i pròspers s'han vist perjudicats de la nit al dia. Quines competències han de tenir els professionals en un context de crisi sanitària i econòmica com el que vivim? Per a la vicerectora de Competitivitat i Ocupació de la UOC, Àngels Fitó, han de tenir coneixements "digitals, globals i ambientals" i amb competències “transversals”.

Reinvenció professional

Sectors clau de l'economia espanyola, com el del turisme, el de l'agricultura o l'immobiliari, es veuen obligats a reinventar-se. Per a Fitó, en aquest procés hi ha dues tendències clau que cal tenir en compte: la digital i la mediambiental.

En l'àmbit del turisme, per exemple, s'imposa la necessitat de replantejar el sector, tant per millorar la petjada ambiental com per aprofitar al màxim les oportunitats de la tecnologia. "Una nova versió de turisme 4.0 digitalitzat i sostenible requereix experts en tecnologies aplicades al turisme (posicionament web, comunicació digital, ciència de dades), així com experts en turisme sostenible o ecoturisme", detalla.

En salut, també la tecnologia està donant pas a nous perfils professionals, com els vinculats a la salut digital, la bioestadística o el tractament personalitzat dels pacients o nanomedicina.

El turisme 4.0, la telemedicina, l’ús de models predictius en agricultura o l’auditoria amb algorismes són claus de futur

En sectors com l'agrari, la tecnologia i la sostenibilitat estan transformant el panorama laboral. "La necessitat de disposar de nous models predictius, de cultius sostenibles o de sistemes automatitzats que millorin la gestió d'explotacions i empreses agrícoles està oferint noves oportunitats a matemàtics, enginyers especialitzats, biòlegs o economistes, que hauran de desenvolupar noves capacitats tecnològiques, ambientals o administratives", explica Fitó.

Però Fitó conclou que en la resta de sectors, des del retail fins a l'energètic, passant per molts d'altres, també hi haurà noves oportunitats fruit d'aquestes tendències de fons. Així, en l'àmbit de l'economia s'accelerarà la necessitat de disposar d'auditors d'algorismes, experts en economia circular o analistes de crèdit o de riscos.

En el camp del dret, sorgiran oportunitats per a l'especialització en aspectes ambientals o tecnològics, i en altres àmbits, com la psicologia o la filosofia, la necessitat d'interactuar amb les noves tecnologies obrirà noves oportunitats laborals, comenta l'experta en ocupació.

Professionals transversals

Per tal de comptar amb professionals transversals i capacitats, la vicerectora de la UOC assenyala importància d’incorporar en tots els plans formatius aproximacions específiques als àmbits digital, global i ambiental, des de les humanitats fins a les enginyeries, passant per les ciències socials o les de la salut. Quant a les habilitats, les competències digitals, els idiomes, les capacitats analítiques, l'orientació envers els resultats o el lideratge digital són nous requeriments necessaris per mantenir una inserció laboral de qualitat.

En definitiva, apunta cap a una hibridació de coneixements que es pot assolir amb programes de postgrau i formacions específiques.