Els Premis DonaTIC reinvindiquen les referents tecnològiques del país
La vuitena edició dels guardons reconeixen la trajectòria d’enginyeres, empresàries i acadèmiques per al foment de les vocacions STEAM en el sector TIC
Categories:
Enguany es compleixen 120 anys de la mort d’Ada Lovelace, qui és considerada la primera programadora de la història. És en la vigília del seu Dia Internacional que s’ha celebrat la vuitena edició dels Premis DonaTIC, els guardons impulsats pel departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori que volen reconèixer i donar visibilitat a les aportacions de les dones en el món de la tecnologia. Un total d’11 professionals, empresàries i acadèmiques han estat premiades aquest dilluns a la gala celebrada al Teatre Nacional de Catalunya, que en l’edició present ha rebut un total de 80 candidatures.
Emprenedores, professionals i acadèmiques
L’enginyera química Mireia Cigarran Mensa ha estat reconeguda amb el Premi DonaTIC Emprenedora per la creació de VR Pharma, una start-up que ha desenvolupat una solució basada en realitat virtual que vol millorar l’experiència dels pacients dels hospitals i centres mèdics. La també emprenedora Selva Orejón Lozano ha guanyat el premi Empresària per la creació d’onBRANDING, una consultoria dedicada a la protecció de la identitat digital i de la reputació online d’empreses i persones a la xarxa. Per la seva banda, la doctora en Telecomunicació Carolina Pinart Gilberga, que actualment treballa com a responsable global de tecnologies de la informació (TI) per a la fundació d’R+D de Nestlé, ha obtingut el Premi Professional per la seva trajectòria com a referent en negoci, lideratge i inversió en start-ups tecnològiques.
En l’àmbit acadèmic, la catedràtica del departament de TI de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Gemma Piella Fenoy, s’ha endut el Premi a Acadèmica/Investigadora gràcies a la seva participació en la fundació del grup de recerca en tecnologies i models computacionals aplicats a la biomedicina SIMBIOsys, així com en la unitat de recerca BCN MedTech, de la qual n’és la responsable global. El guardó a Estudiant TIC Universitària ha reconegut a Belén Alastruey Lasheras, graduada en Matemàtiques i estudiant del Màster en Tecnologies Avançades de la Telecomunicació, per treballar com a professora en els cursos d’intel·ligència artificial Top Secret Rosies i CiutadanIA; mentre que en la categoria Estudiant TIC FP s’ha valorat els mèrits de Sahar Fátima Syed Shahzadi, alumna del cicle formatiu de Grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma que va quedar segona en els Premis Wapps en la categoria de millor aplicació mòbil, on va codesenvolupar CATàleg, una app per trobar sèries, pel·lícules, llibres, música i videojocs en català.
El paper de les vocacions STEAM
El Premi Revelació l’ha aconseguit la graduada en Enginyeria Industrial Anna Muñoz Farré, qui a mitja carrera va descobrir la seva passió per la medicina i ara treballa com a científica d’intel·ligència artificial a BenevolentAI, a més a més de participar en programes per visibilitzar la discriminació de les dones en l’àmbit empresarial i laboral. El darrer guardó individual, el de Divulgadora, s’ha atorgat a Maria del Mar Porras Martínez, llicenciada en Psicologia que treballa des de fa 30 anys en l’àmbit STEAM i promou les vocacions femenines dins d’aquestes disciplines a través de mentories, coachings i conferències en múltiples empreses del sector, així com al programa M2m de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Els Premis DonaTIC també han volgut reconèixer dues iniciatives referents en la promoció dels talents femenins en el sector tecnològic. La primera d’elles és Oracle4Teachers, impulsada per Oracle Ibérica, que consisteix en la formació digital de professorat i alumnat a través d’activitats de programació i robòtica, que busca potenciar les vocacions STEAM de forma inclusiva, per la qual cosa se li ha atorgat el guardó a Iniciativa Referent Empresarial. La segona d’elles, premiada com a Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu o Institució, és M2m, un programa de mentories organitzat per UPC Alumni que s’adreça a dones joves que estan finalitzant la carrera o que s’acaben de titular, a les quals se’ls assigna una mentora amb experiència professional en el món TIC per aportar-los un model d’inspiració i referència.
A més a més dels guardons ja mencionats, la vuitena edició dels Premis DonaTIC ha incorporat enguany les mencions i premis especials. En aquest sentit, la criminòloga Jennifer González Leyva s’ha endut la Menció Especial en Ciberseguretat pel seu treball de màster per reduir el nombre de menors d’edat que pateixen ciberbullying i online grooming. Per la seva banda, la doctora en Enginyeria Espacial Gisela Detrell Domingo ha estat reconeguda amb la Menció Especial Aeroespacial per la seva trajectòria en la indústria i la seva tasca a WIA Europe Barcelona a l’hora d’inspirar nenes i joves. Finalment, el Premi Honorífic DonaTIC s’ha concedit a l’enginyera informàtica Pilar Conesa Santamaria, impulsora del Smart CIty Expo World Congress, una de les responsables de l’ús de tecnologia en els Jocs Paralímpics del 92 i fundadora de la consultoria en innovació urbana Anteverti.