El tres ‘hubs’ que impulsaran la innovació sostenible de Barcelona

L’Ajuntament obre una convocatòria per transformar tres naus industrials en centres especialitzats en indústria 4.0, transformació urbana i indústries creatives

Categories:

Redacció

La nau del carrer Ciutat d'Asunción es convertirà en un 'hub' dedicat a la indústria 4.0 i a l'economia circular
La nau del carrer Ciutat d'Asunción es convertirà en un 'hub' dedicat a la indústria 4.0 i a l'economia circular | Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona avança en la transformació de les zones industrials del Besòs i del 22@ amb la creació de tres nous hubs d’innovació especialitzats en l’economia circular, les indústries creatives i la transformació urbana. En concret, el consistori invertirà fins a set milions d’euros per reacondicionar les tres naus industrials que acolliran els centres de recerca i desenvolupament, pels quals busca empreses que estiguin disposades a dur-hi a terme projectes tractors que atreguin inversions i creïn nous llocs de treball. La voluntat és dedicar aquests espais a la incubació i acceleració d’empreses, a la formació sectorial, a la realització de tallers especialitzats i a l’organització d’esdeveniments per connectar ecosistemes locals i internacionals.

Les convocatòries dels concursos públics per optar al desenvolupament de projectes en alguns dels tres hubs d’innovació s’obriran la darrera setmana de setembre. Els criteris per escollir els partners finals seran l’especialització dels equips en funció de cada centre, la cartera de programes i actuacions proposades, el pla de negoci i l’alineació amb el Barcelona Green Deal, entre altres. La previsió és adjudicar les naus a partir de desembre de 2022, i des d’aleshores, començar a operar en un període d’entre 10 i 30 mesos.

Més de 6.800 m2 destinats a la innovació

El primer dels espais és la Nau Asunción, ubicada al carrer Ciutat d’Asunción, 16, que serà el hub dedicat a la indústria 4.0 i a l’economia circular. Les instal·lacions tenen unes dimensionsd de 356 m2, s’han adquirit per un valor de 3,2 milions d’euros i s’han destinat 1 milió per reformar-les. El consistori vol que en aquest nou centre es desenvolupin iniciatives relacionades amb la transformació digital de les pimes industrials de Barcelona, ja que només als polígons del Besòs ja es concentren al voltant de 750 empreses d’aquestes característiques. En aquest sentit, l’emprenedoria, la competitivitat, la cooperació empresarial i la innovació seran criteris de pes a l’hora de seleccionar el partner del projecte.

En segon lloc, es troba la Nau Àvila, situada al carrer Àvila, 14-18, que té unes dimensions de 1.360 m2. Aquest espai, que ja era propietat de l’Ajuntament i que s’ha rehabilitat amb una inversió de 550.000 euros, es dedicarà a la innovació urbana i a la transformació digital i ecològica de la capital catalana. Això vol dir que es tractaran els principals reptes que afrontarà la ciutat en àmbits com l’arquitectura, l’urbanisme, el disseny i les smart cities.

Finalment, la Nau Palo Alto és la més gran de les tres, amb 2.092 m2, i també per la qual s’han invertit més diners, un total de 5,5 milions d’euros. Aquí es posarà en marxa el hub per a l’impuls de les indústries creatives, una etiqueta que engloba els professionals del disseny, el desenvolupament mòbil, els videojocs i la programació creativa, entre altres. El consistori vol que aquest espai serveixi per donar una empenta a l’emprenedoria i a la col·laboració d’un sector que acumula 4.675 empreses a la ciutat (el 6,2% del total), factura més de 10.000 milions d’euros i dona feina a més de 43.500 persones.

Etiquetes