Brussel·les obligarà els fabricants de mòbils a oferir cinc anys d’actualitzacions de seguretat

La UE vol garantir la reparació de dispositius retirats del mercat forçant les companyies a facilitar peces de recanvi durant cinc anys

Categories:

Redacció

La Comissió també vol ampliar el període d'actualitzacions obligatòries dels sistemes operatius a tres anys
La Comissió també vol ampliar el període d'actualitzacions obligatòries dels sistemes operatius a tres anys | Mohi Syed (Pexels)

Els criteris de fabricació i les garanties que ofereixen les empreses tecnològiques en els seus productes són un dels àmbits on més atenció ha posat la Comissió Europea (CE) en els darrers anys. La imposició de l’USB-C com a carregador únic europeu és un dels moviments més destacats, i ara l’administració vol reforçar també la durabilitat i l’eficiència energètica dels telèfons mòbils i les tauletes que es comercialitzin en el territori. En aquesta línia, la CE treballa en una iniciativa legislativa que obligarà els fabricants a garantir un mínim de cinc anys d’actualitzacions de seguretat dels seus dispositius, així com tres anys d’actualitzacions dels sistemes operatius.

En l’actualitat, cada fabricant ofereix diferents períodes d’actualitzacions, amb disparitats dins de les mateixes marques. Per exemple, Samsung assegura quatre anys d’actualitzacions d’Android per als telèfons de gamma alta i mitjana-alta, però només dos per als de gamma mitjana. La voluntat de la CE és assegurar almenys cinc anys de revisions de seguretat, les quals s’hauran d’oferir, a tot tardar, dos mesos després del llançament del producte, mentre que les actualitzacions del sistema operatiu s’hauran de mantenir com a mínim durant tres anys i no trigar més de quatre mesos després de l’estrena.

L’altre gran propòsit de la iniciativa legislativa és potenciar la capacitat de reparació de la ciutadania, una acció que en l’actualitat molta gent ignora per la dificultat d’accedir als recanvis adequats. Les empreses ja ofereixen les peces mentre el producte es continua comercialitzant, però acostumen a deixar aquest servei quan el deixen de vendre. La CE vol canviar aquesta situació, i el document proposa establir un període de cinc anys posteriors a la retirada del producte del mercat durant el qual les companyies estaran obligades a facilitar peces de recanvi a aquelles persones que les demandin. El llistat cobreix elements com les bateries, les càmeres, els altaveus i micròfons o les tapes posteriors, entre altres.

El projecte s’emmarca dins del Pla d’acció d’economia circular de 2020, en línia amb els objectius del Pacte Verd Europeu. En aquests moments, l’esborrany de la iniciativa es troba obert a consultes públiques fins al 28 de setembre, i la previsió és portar la mesura al Parlament Europeu durant el darrer quadrimestre de 2022.