Catalunya, al top 5 de la digitalització de la UE

El territori se situa per tercer any consecutiu en la cinquena posició amb un grau de desenvolupament digital del 62,36%, només per darrere del lideratge del grup nòrdic

Categories:

Redacció

La implantació de banda ampla fixa posiciona Catalunya en una bona posició en la dimensió de Connectivitat
La implantació de banda ampla fixa posiciona Catalunya en una bona posició en la dimensió de Connectivitat | Pixabay

Catalunya ratifica la seva posició com a territori digitalitzat a la Unió Europea (UE) i consolida la cinquena posició per tercer any consecutiu. Així ho conclou l’estudi elaborat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el Cercle Tecnològic basat en els indicadors de l’informe europeu Digital Economy society Index (DESI), el qual atorga al Principal un grau de digitalització del 62,36%, 12 punts superior a la mitjana comunitària (50,71%) i a molt poca distància de l’anomenat grup nòrdic format per Dinamarca, Finlàndia, Suècia i els Països Baixos, que manté el lideratge.

Respecte de l’edició 2020, Catalunya ha millorat resultats i es manté per sobre de la mitjana europea en totes les dimensions analitzades. Ha millorat en 5,6 punts l’índex a nivell global i també ha crescut en totes les subdimensions: Capital humà (+2,54%), Connectivitat (+9,64%), Integració de tecnologia digital (+2,94%) i Serveis públics digitals (+7,20%). Així mateix, ha incrementat o mantingut la seva posició en tres dels quatre àmbits: millora dues posicions en Capital humà (7a); una en Serveis públics digitals (6a) i manté la 8a posició en Integració de tecnologia digital.

La Connectivitat continua sent la dimensió on Catalunya obté la millor posició gràcies a la implantació de banda ampla fixa, on escala tres posicions i se situa en el primer lloc del rànquing. Tot i haver millorat en aquesta, i altres subdimensions i també en el valor global de l’àmbit en gairebé 10 punts fins arribar al 64,59%, el territori ha retrocedit dues posicions en aquesta dimensió i ocupa el tercer lloc al rànquing de la UE-27, just per sota de Dinamarca (74,04%) i els Països Baixos (68,44%).

Font: DESI Catalunya 2021

Quant al Capital humà per a la digitalització, Catalunya arriba a un valor del 56,07% que la situa en el setè lloc al rànquing de la UE-27, on Finlàndia (71,11%), Suècia (64,55%), Països Baixos (61,55%) i Dinamarca (61,20%) ocupen les primeres posicions. Tant les competències digitals genèriques com les relatives a persones TIC (dels àmbits professional, empresarial o acadèmic) es mantenen per sobre de la mitjana del conjunt europeu, tot i que caldria millorar el nombre de persones especialistes en TIC al mercat laboral, i especialment el de dones.

Pel que fa a la Integració de tecnologia digital a les empreses, Catalunya ha millorat respecte dels dos anys anteriors i assoleix un valor del 45,15% que la situa en la vuitena posició del rànquing, però amb un clar avantatge sobre la mitjana europea, del 37,57%. Finlàndia (59,49%), Dinamarca (57,93%) i Suècia (56,33%) són els països que presenten un nivell més alt d’integració tecnològica a les empreses. Malgrat la millora de resultats i el manteniment de la posició en aquesta dimensió, Catalunya segueix mostrant recorregut de millora especialment pel que fa al comerç electrònic de les pimes i el seu volum de negoci, ja que si bé les empreses catalanes mostren un bon nivell de digitalització, aquest no s’acaba de correspondre amb els resultats de les vendes en línia per part de les pimes.

Finalment, el grau de digitalització de l'Administració Pública a Catalunya segueix avançant a bon ritme, i més tenint en compte que ja venia d’una posició força destacada, amb resultats molt positius i per sobre de la mitjana europea en el conjunt d’indicadors. En conjunt, els Serveis públics digitals a Catalunya presenten un nivell avançat respecte de la mitjana de la UE-27, amb un valor del 83,64% davant del 68,05%, cosa que la situa en la sisena posició. Els països capdavanters en aquest àmbit són Estònia (91,76%), Dinamarca (87,08%) i Finlàndia (86,72%).