Barcelona rebrà els dos primers cables submarins de fibra òptica a finals de 2022

AFR-IX inverteix 10 MEUR per posar en marxa la Barcelona Cable Landing Station, que oferirà els seus serveis a través de concessions d’ús

Categories:

Redacció

Representació de l'estació d'aterratge de cables submarins de Sant Adrià del Besòs, un cop finalitzin les obres
Representació de l'estació d'aterratge de cables submarins de Sant Adrià del Besòs, un cop finalitzin les obres | AFR-IX

L’empresa catalana AFR-IX ha inaugurat el Barcelona Cable Landing Station (Barcelona CLS), el futur port digital de cables submarinsubicat a Sant Adrià del Besòs. Les noves instal·lacions rebran a finals d’any les dues primeres connexions via submarina de les vuit que té previstes que arribin durant els pròxims 10 anys, les quals permetran millorar la connexió de fibra òptica i suposaran un gran avantatge competitiu per als data center ubicats a la capital catalana.

L’estació de cables submarins comptarà amb la gestoria independent d’AFR-IX com a propietària de les instal·lacions, que atorgarà concessions d’ús en forma de lloguer a les teleoperadores que vulguin usar els seus serveis, un model que “facilita la lliure competència entre les grans operadores”, segons apuntava el fundador de la companyia, Miguel Ángel Acero, en declaracions a The New Barcelona Post. L’empresa ha invertit 10 milions d’euros en la construcció del Barcelona CLS, dos més dels previstos inicialment. D’aquest capital, set milions s’han destinat a l’estació, ubicada a prop de Les Tres Xemeneies, mentre que els altres tres s’han fet servir per posar a punt la infraestructura marítima i costanera que permetrà l’entrada dels cables.

“En un món on la connectivitat és cada cop més determinant en tots els àmbits, aquest port de cables de fibra òptica submarina reforça el posicionament de Catalunya com a hub tecnològic i digital”, ha declarat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en la inauguració de les noves instal·lacions, on també ha assegurat que el Barcelona CLS serà “una instal·lació clau per potenciar la connectivitat global” del país. Per la seva banda, el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, ha detallat que “el nou port digital pot generar un increment del PIB a Catalunya d'entre el 2 i el 4% en els pròxims quatre anys i seguir accelerant la creació d'ocupació del sector TIC fins a superar els 200.000 llocs de treball”.

Medusa, un cable de 8.700 quilòmetres

Paral·lelament a la finalització de les obres, que van començar el novembre de 2020, AFR-IX també treballa en la construcció del seu propi cable submarí de fibra òptica, Medusa, que amb els seus 8.700 quilòmetres de llargada aspira a convertir-se en el cable més llarg del Mar Mediterrani. El projecte pretén connectar Europa i l’Àfrica a través de diversos punts, sortint des de Lisboa (Portugal) i arribant a Port Saïd (Egipte). Barcelona serà també una de les estacions en les quals passarà Medusa, que suposarà la tercera connexió del port digital, després de les dues previstes per enguany. AFR-IX preveu començar la primera fase de la construcció a finals de 2023 a Portugal, un primer tram que connectarà la capital portuguesa amb Barcelona i Marsella (França), i es preveu que comenci a operar el 2024.